Aventuri capitaliste


Trăiesc într-o ţară de stânga cu idei de dreapta. Aşa a zis un domn astăzi. Trăiesc într-o ţară foarte interesantă. Asta am realizat după prima zi de Summit. Deşi am făcut live text şi am băgat la cap toate ideile pe care le-au zis invitaţii de acolo, nu o să mă apuc să vă povestesc cele 13 pagini de idei care au reieşit dintr-o zi foarte plină. Dar ce pot să zic este că România este plină de oameni interesanţi. Singura lor problema că ţara noastră este plină de ei, dar nu este conştientă de ei. Aceşti antreprenori, oameni de afaceri, schimbători de idei sunt mulţi pentru că au umplut o sală întreagă. Dar nu cred să fie suficienţi pentru ce ne trebuie nouă ca să nu ne ducem în jos. O idee foarte interesantă discutată a fost că demografic, noi stăm foarte prost. Şi soluţia a fost să vedem ce prostii irecuperabil de mari am făcut în 25 de ani şi să vedem cum putem să reparăm ţara asta în următorii 25 de ani.

Un alt punct interesant este dat de faptul că am stat de vorbă cu alţi voluntari, aşa cum eram şi eu. Ghinionul meu este că sunt un tataie pe lângă ei. O fi de la barbă, o fi de la vârstă, dar păream în mintea mea destul de înaintat, chit că mă simţeam şi destul de înapoiat, venind dintr-un oraş mic. Dar mă simţeam mândru când vedeam că generaţia care s-ar spune că îmi plăteşte mie pensiile, are potenţial. Dar un potenţial enorm. Un flăcău, aflat la câteva luni de majorat, ştie Photoshop la fel de bine, mai bine sau la modul perfect. Eu la vârsta lui, mă jucam FIFA. Aveam să descopăr Photoshop-ul abia prin prima sesiune de facultate. El are această abilitate deja de 5 ani. Şi atunci, mă întreb, cum să zici că există generaţii ratate când tinerii aceştia, chit că este un caz particular, sunt plini de idei, plini de gânduri de a face şi de a schimba. Alţi voluntari, mai ales de vârsta liceului, aveau olimpiade. Multe olimpiade. Şi mergeau pentru că sunt buni la acea materie. Nu pentru că nu au ce face acasă. Mai ales că într-un weekend te poţi distra mult mai bine decât să scrii câteva pagini la o materie pe care e posibil să îţi placă doar pentru că profesorul te obligă. Dar ei, aşa mici cum sunt, îmi demonstrează ce viitor interesant o să avem cu ei şi cât de dificil o să fie pentru cei care sunt în altă epocă să concureze cu aceste “maşinării” de idei şi creativitate.

Summit-ul de astăzi continuă şi mâine. Pentru că o idee bună trebuie să dureze mai mult de o zi. Ar trebui să dureze foarte mulţi ani de acum încolo. Ce am apreciat, ca un amator complet în lumea afacerilor, este că acei oameni, aşa stilaţi şi luxoşi cum păreau de la distanţă, sunt persoane foarte terestre. Nu îţi vorbesc despre avioane dacă nu se pricep la avioane. Nu îţi promit un leu dacă n-au de dat acel leu. Şi atunci, avântul creativ este stăpânit şi de ei, cu toate că sunt la fel de dornici să îţi dea din banii lor ca să te dezvolţi, să aduci un plus de valoare în societatea în care te afli. Până la urmă, cu ideea asta am rămas, că acei oameni de la Summit, majoritatea, poate chiar toţi, fac un lucru productiv, aducător de profit, dar în acelaşi timp se gândesc la plusul de valoare pe care îl aduc societăţii. Mai ales că un antreprenor, aşa cum sunt mulţi participanţi la eveniment, o să aibă o altă mentalitate şi o altă atitudine faţă de societatea în care îşi desfăşoară businessul faţă de un om care lucrează într-o companie multinaţională.

Ca o concluzie după o zi începută la 6:30 şi încă neterminată, Bucureştiul pentru mine îşi arată colţii în cel mai apetisant mod posibil, cu o penurie de activităţi şi o avalanşă de idei creative, iar eu, amator şi mic cum sunt, încerc să sar la gâtul oamenilor care îmi pot da ceva să mă dezvolt. Sunt în punctul în care nu mai am ce pierde, mă pot duce cu cel mai mare curaj la un om şi să îi prezint ideea mea. În afară că o să îmi spună că nu am cifrele exacte şi nu sunt realist cu planul de afaceri, mereu o idee poate fi aplicată dacă cineva îţi asigură un minim de training în acest sens. Şi cu acest lucru, pornesc plin de optimism şi mâine dimineaţă când voi reuşi să iau iar la întrebări oamenii care au sfaturi şi experienţă care îmi pot aduce un plus de valoare. Pentru cine vrea să vadă cum e România, îi recomand să stea de vorbă cu antreprenorii. Ei au viziunea care trebuie şi care poate asigura o schimbare. Pentru mine, ce am văzut astăzi la eveniment a fost o confirmare că ţara noastră este foarte complexă. Singura problemă este că noi nu reuşim să ieşim din complicaţiile noastre inutile şi să ne apucăm efectiv de treabă. Dar avem timp, avem oameni, avem idei, avem dorinţa să schimbăm. Mai rămâne să ne apucăm azi, că mâine deja a venit altul cu ideea şi forţa de lucru.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s