Aoleu, am crescut!


Să vezi treabă. Ieri eram cu biberonul în gură şi mergeam de-a buşilea şi pe nepusă masă, deja tre’ să schimb scutece. Măcar dacă mi le schimbam pe ale mele, dar nu. A ieşit ăsta mic şi m-am trezit că nu mai pot să dorm când am eu chef. De fapt, nu doar că nu mai pot să dorm, dar ce fac, e pentru el. Ca să nu disper, să zicem că nu îl am pe ăsta mic. Nu s-a născut. E acolo, în schiţe şi în programare pentru planul cincinal. Dar tot n-am noroc. Am crescut. Nu mai am coşuri de adolescent, frici de începător şi nici absenţe la şcoală. Acum am învoiri la muncă, şefu’ pe care trebuie să îl fentez, colega pe care n-o suport şi toate calităţile care vin atunci când îţi iei cea mai dureroasă şi îndelungată eticheta umană. Eşti adult. Sunt un om mare. Chit că n-am mai mult de un metru 75, sunt un om mare, un adult, am crescut din scutecele şi biberoanele mele. Nu se mai mănâncă micul dejun cu linguriţa, sănătate pa şi pusi la desene animate şi adio la vacanţa de vară de 3 luni. Ce se mănâncă din plin sunt ifosele de adult. Atunci când te cerţi cu unul că ţi-a băut din cana de cafea, când îţi fură prânzul din frigider colegul cât dulapul şi când şefu’ te cheamă în şedinţă să îţi laude munca pe care oricum erai obligat s-o faci.

Mergând pe ideea că cine citeşte asta, nu îşi dă seama că a crescut, să fiu eu tartorele care îi aduce la cunoştinţă acest lucru. Oricum am şi public care face mişto de mine şi se bucură de copilărie, ceilalţi, sunt în aceeaşi hazna cu mine. Această perioadă eternă până la coşciug numită maturitate. Începe lin şi senin, când te angajezi part-time din timpul facultăţii. Acolo, deja o urmă suavă de adult te muşcă de fund. După primul job, urmează primele ifose de adult. Concediu în ţări străine, din banii tăi, că părinţii nu îţi dau destul. Vrei să stai singur în chirie, vrei să stai singur în apartament. Sau cu iubita. Oricum, nu mai vrei colegi de cameră, nu mai vrei hărmălaie. Ţi s-a urât de împărţit camera cu încă o escadrilă de oameni când tu vrei să aduci o femeie în pat. Ţi s-a urât să pui la uscat rufele după ce toată casa a terminat cu ale ei. Vineri seara, în loc să ieşi în club, te apuci de tricotat apă minerală într-un pahar cu vin. Ai aşa un junghie de lene fix în coaste şi eşti de părere că tineretul nu ştie ce vrea, că tot iese în club. Sâmbătă seara, în loc să ieşi iar în club, te apuci de împletit un fular infinit într-o cupă de şampanie. Ai o durere fix în cot pentru a ieşi să te impuţi de ţigară şi să vii la 4 a doua zi, când ştii sigur că o să dormi până la 8 dimineaţa. Mai ales duminica, atunci când ai chef să faci piaţa pentru săptămâna următoare. Eşti nenea cu plasa la coadă la piaţă. Eşti primul care cumpără de la aprozar cafea proaspăt măcinată, să te ţină toată săptămâna somnul pe care îl acumulezi la muncă. Duminică, toată ziua, după ce ai făcut piaţa, dacă femeia face de mâncare, tu te apuci să uzi florile. Sau să te uiţi la meciurile date la televizor. Cu băieţii o să ieşi când dă căldura şi ieşiţi din hibernare. Şi atunci, ieşiţi la tine acasă, să te vadă soţia unde umbli şi să îţi scoată din priză consola dacă te întinzi cu glumă.

Stai că nu e tot. Nu eşti complet terminat. Începi să fii invitat la nunţi şi descoperi că nu te mai încape nicio cămaşă. E semnul clar că mănânci bine şi ţi se rupe de a merge la sală. Şi aşa te-ai pricopsit cu una care te-a acceptat ca armăsar şi te acceptă şi ca mârţoagă. După ce treci de la lucruri sănătoase la mâncare multă şi bine gătită, ajungi şi în stadiul în care, te gândeşti la rate, maşină, socri, naşi, sărbători petrecute la ea sau la tine. E printre primii paşi când copilăria îţi face cu mâna şi se strică de râs. Cumva, ştie că te-ai cam ars la buzunar. Dacă până atunci, îţi luai ţie cadouri sau chiar erai cadorisit de mami şi tati, de acuma, să vezi cum începi să decartezi pentru iubita cadouașe şi cadouri nenumărate. Primeşti şi tu, o cană, o cămaşă, o cravată. Să fie acolo. Dacă trebuie, îţi cumperi tu setul ăla de poker pe care îl voiai să îl ai să joci cu băieţii. Dar îl pui sub vesela primită cadou la prima nuntă la care ai fost şi te-ai pricopsit cu ea. Mergi la mare şi faci poze la minut, ai cam uitat să te uiţi după alte posterioare în afară de cel la care ai acces în fiecare noapte cu lună plină. Mergi la mare şi te întrebi de unde au toţi pătratele din caietul de matematică, tu te-ai pricopsit doar cu o sferă fix în fata burţii tale. E de la sarmale. Şi de la ciorba de burtă. Şi de la berea băută cu băieţii acasă la tine. Şi de la seminţe. Şi de la gogoşile din weekend de la mama soacră. După ce te trezeşti din beţia numită copilărie şi mahmureala tinereţii, o să vezi în ce comă alcoolică o să te scufunzi când eşti matur. O vei ţine dintr-o halbă de bere în alta, dintr-un păhărel de Jack când ai musafiri până într-o carafă de vin fiert când te ia cu răceala. Alte păcate vor veni la braţ cu noua ta soţie. Ca şi pe ea tre’ s-o ţie cineva. Şi altul mai matur ca tine, n-a găsit. Bucură-te că te-a găsit destul de târziu, să te bucuri şi tu de viaţă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s