Cu lumină şi verdeaţă…


Hai veniţi, luaţi un loc în faţă, într-un loc cu lumină şi verdeaţă. Ne-am adunat astăzi, dragii mei, să plătim, cu camătă, omagiile unei persoane care a trăit o viaţă bună. Cam stricată ea de felul ei, dar n-a fost din vina ei. Era din cauza anturajului. Dacă tot a murit, să o vorbesc de bine, că la cât de prost a fost vorbită, măcar atâta serviciu să îi fac şi eu. Înainte de toate, să iau patrafirul cu reguli gramaticale, tămâia cu expresii afumate şi sticla de vin, unde toate limbile se descâlcesc. Limba romană a fost o femeie bună. Destul de tânără pentru ce anturaj avea, să zic că trecea de 2000 de ani, dar aş îmbătrâni-o degeaba. Şi culmea, nu avea o mamă, un tată, ci doi tați şi vreo câţiva unchi şi nişte mătuşi de prin preajmă. Ai zice că a fost dezmăţ când s-a născut, dar adevăru’i că a fost paranghelie cât a crescut. A fost jucată în picioare, ascunsă prin pădure, izgonită, ruptă de realitate, blagoslovită, preamărită, preamituită şi intens greşită. Limba română e vai de mama ei. Sau vai de limba ei. Pe cât de bine o vorbeau unii, pe atât de prost o pocnesc alţii. Sper, ca un fost amant care a cunoscut-o câţiva ani, să pot să vă înşir toţi bărbaţii cu care s-a culcat limba română. Sper să îmi aduc aminte şi de femeile pe care le-a avut prin zonă. Deşi, la cât de abruptă a fost moartea ei, nu se cade să o calc şi eu în picioare. Şi totuşi, a murit, n-o văd să mă bântuie că o vorbesc pe la spate, şi aşa nu era vorbită cum trebuie, nici când era în faţă.

Bulan, fără să fie unguru’ Bulan, e atunci când ai noroc. Frăţică, paranghelie, bairam, chermeză. Hai cu șpaga şi cu mita, cu peșcheșu’ şi plicul cu bani. Astea-s nimicuri. Limba română n-a fost mituită, a fost schingiuită. “Care eşti bă” e salutul între cavaleri cocliţi, “pisi” e felină feminină cu ruj roz şi leopard pe crac. Cocalarul e un Făt-Frumos care îţi dă o lacrimă, chiar şi-o flegmă dacă nu scuipi seminţe în ritm cu el. “Boss de boss” este “băieţaşul” care a ajuns mare şmecher în cartier. Nu-i Hugo Boss răspunzător de expresie, dar nici Hogo Boss, nici Hugo Bass şi nici Gigi Arbani. Dacă treaba e pe sistem, frăţică te salvează dacă îi dai un beep, te scoate din rahat, chiar şi din ăla turcesc. Să vezi toată treaba când eşti pe felie cu un “fraer” de bani gata care te face din vorbe. Şmecheria vine când te duci în club s-o agăţi pe Ileana “Care-ţi vrea banana” şi vă dansaţi pe bas. Paharul cu votcă şi suc de mere şi încep să se combine la o cartelă. Fetiţo, gagico, gadjo dilo, păpuşă, prospătură, ce craci ai, ce “fund” mişto posezi. “Tăticule cu bani”, şmecherie de băiat, prinţule, frumosule, chiparosule, posesor de card-ule, ce creier în absenteism ai.

Nu cred că am reuşit să dezgrop limba română. Doar am adus-o la rangul de moarte clinică şi viaţa bulversată. Dar nu-i treaba gata. Nu vă gândiţi că limba asta era folosită în cele mai creştineşti şi morale locuri. Fereasca’ Sfântu, n-aveţi idee în ce canalizări a ajuns să fie vorbită şi în ce hal a fost schimbată din gură în gură. Agramaticalitățile almanahelor sunt doar succesurile unui om care este sau nu este prezent la apel. Să zicem că, de dragul colivei de pe masă şi a bomboanelor mentolate din gura mea, limba a fost uzitată şi în cele mai nobile ipostaze. Păcat de ea că nici măcar dracu’ nu era interesat de cât de bine e vorbită. Te apucă toţi “Sfinţii şi Dumnezeii” când vezi cât de evlavios e omu’ la nerv. Se pogoară toate bisericile şi toţi mucenii din calendar când te apuci să o tragi de limbă şi să tai în carne vie cu apelative puse-n rime. N-a fost înjurătură mai dulce şi bătaie mai duioasă decât aia spusă la beţie, în care limba română, era înecată în grade alcoolice. N-a fost topor mai înfipt în cap şi baba mai violată când limba română era o enigmă completă.

În ce ţară te afli? Dacă răspunzi la întrebarea asta, eşti mai deştept decât cea mai mare parte a ţării ăsteia. Pe ce planeta te afli? Dacă răspunzi şi la întrebarea asta, nu-ţi dau nicio bucată de colivă, eşti prea deştept pentru ţara asta, pentru limba asta. Tu ai fost unul din fraierii care au vorbit-o corect. Pe tine nu te-a înşelat cu unul de peste drum, la un pahar de V33 în timp ce soţia bătea covoarele să n-o bată pe ea norocul să fie machiată cu dreapta sau cu stânga. Dacă ne-am liniştit, să purcedem prin cartier. Acolo, limba română priza în venă, toate harfele şi șmenăriile care se puteau face cu ea. Dacă aveai destul sânge-n coate, că în altă parte nu se poate, erai gangster de “inseraţi orice cartier din oraşul vostru”, cu un zâmbet orizontal îi luai minţile şi cu unul vertical îi dădeai toate bolile. Matrafoxarea limbii pe stradă se făcea la un joint, fix în Jamaica. Dar aia de prin preajmă, de pe malul Dâmboviţei. Dacă nu erai destul de martalog, nu erai “nașpet” şi nici nu se făcea mişto de freza ta. Dacă erai ciumpalac, ţi-o luai rău de tot în freză şi te consulta vreunul pe la dinţi, de plecai cu smalțu’n palme. Dacă erai bulangiu, în Franţa, făceai pâine, la noi, erai cel mai mare găinar şi făceai câte-o tură cu regina. Dacă eşti şi ciorditor, borfaş şi turnător, te poţi considera amantul perfect pentru limba română. Ceafă groasă, adidaşi cu trening de casă, seminţe sparte şi buzunare amanetate.

Dar totuşi. Nu trebuie să disperăm. Cu toate că sunt doar vreo 5000 de cuvinte care joacă hora pe mormântului limbii române, mai sunt câteva zeci de mii care îi aprind o lumânare. Păcat de ei, că lumânările tot de la şmenari sunt luate, păcat de ei că pomenile tot cu ciumpalaci sunt făcute. După ce dau cu tămâie peste coliva limbii române, mă duc să mă înec în amarul meu. Trag la măsea o duşcă, să fie în cinstea ei. Era bună cât a trăit, era bună cât era vorbită de poeţi, scriitori, ziarişti de modă veche. Acuma, ne bântuie şi ne sparge timpanele, se zvârcoleşte în mormânt şi îşi dă palme când află că babardeala şi ciordeala fac legea în gura unora. Norocul meu că nu dau cox cu nesimţirea, mă păstrez ca o fată mare în basmele cu proşti pentru când o să fie vorbită cum trebuie şi limba asta. Mai pe limba mea, mai corectă, mai melodioasă, mai plină de viaţă.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s