Când te bate adevărul.


Serialele de azi cred că s-au înţeles între ele. În mare parte, era vorba despre adevăr şi ce păţeşti când nu îl zici, ce se întâmplă dacă alegi să îl zici. Şi în cea mai mare parte, ideea este că adevărul este ca un cuţit cu care întinzi untul. Poţi să întinzi untul, dar poţi să înjunghii pe cineva. Cu adevărul, poţi face o fapte bună, să nu ascunzi nimic, dar şi dacă îl zici cui nu e pregătit, ai mari şanse să faci un rău iremediabil. De fel, ofer oamenilor ideea să aleagă între sinceritate şi amabilitate. Aceste două situaţii nu pot fi simultane, pot fi interschimbate şi în niciun caz nu poţi avea una şi apoi în caz că nu eşti mulţumit, să o alegi pe cealaltă. Dacă vrei ca un om să fie sincer cu tine, aşteaptă-te să nu fie deloc amabil. O să îţi zică toate lucrurile pe care trebuie să le auzi, indiferent că vrei sau nu să le auzi. Dacă vrei un om să fie amabil cu tine, o să îţi zâmbească din tot sufletul, o să fie totul lapte şi miere, o să faci diabet de la atâta amabilitate. Şi o să îţi zici că totul este aşa cum îţi doreşti să fie.

Textul ar trebui să fie lung, revelator, plin de truisme sau sfaturi cum să zici adevărul. Nu există. Iei o persoană, îi spui ce vrei să zici, cât mai repede cu putinţă şi te bazezi că ceea ce ai zis, este purul adevăr, altfel, nici tu, nici persoana în cauză, nu o să beneficiaţi cu ceva de pe urma unei spovedanii parţial adevărate. Dacă îţi place de o fată, îi zici, dacă nu îţi place, îi zici, dar imediat, nu după a zece întâlnire când ţi-ai dat seama că a apărut alta în peisaj. Dacă iubeşti o fată, îi zici, dacă nu o iubeşti, nu eşti amabil cu ea şi îi răspunzi din curtoazie. Dacă te enervează cineva, nu e cazul să îl calci în picioare cu declaraţii pline de sinceritate. Poţi fii amabil cu el. Dar asta înseamnă că îţi asumi că el o să meargă pe o idee pe jumătate adevărată de percepţie a persoanei lui. Nu o să mergi la şeful tău să îi zici că “ce bine că eşti tu prost, că altfel eram concediat”, nu o să mergi la ofiţerul de poliţie să îi zici “aveam doar 60 la oră, când te-a luat radarul cu 120”. Nu o să mergi la iubita ta să îi zici “ce fund fain avea aia, ar trebui să mergi la sală să îl ai şi tu aşa”, nu o să mergi la un coleg de muncă să îi zici “nu ştiu cauţi aici, nu ştii nici măcar să trimiţi un mail corect”. Amabilitatea trebuie dozată în situaţiile astea. Ce-i drept, scapi mai ieftin când nu eşti deloc sincer, dar nici nu începi să fii amabil peste măsură. Când îţi ţii gura, îi laşi pe acei oameni în treaba lor şi dacă e absolut necesar să le zici ceva, aşteaptă şi pregăteşte-i să audă ceva ce e posibil să nu le aducă vreun zâmbet pe chip.

Bucură-te că şeful e destul de “prost” să te ţină la muncă, bucură-te că iubita ta are “cel mai tare fund” pe care poţi pune mâna şi că al tău coleg nu te bârfeşte mai tare decât crezi tu. Dacă simţi nevoia să zici adevărul, să nu o faci ca în filme, să fii un nenorocit fără milă şi să mânjeşti pe cineva cu impresia că ideea de adevăr este un absolut general valabil. De obicei, ce e adevăr pentru tine, e o chestie perfect normală pentru jumătate din ţară. Ce e o dovadă de amabilitate, pentru alţii e o tradiţie la birou. Şi ca să merg pe ideea de adevăr la final de text, uneori chiar mă bucur că stau cu impresia sunt cel mai deştept de la locul de muncă, îmi dă o stare de mulţumire că nu vin degeaba. Pe de altă parte, nu mă simt cel mai deştept din încăpere, pentru că aş începe să mă întreb ce caut acolo şi dacă merită banii pe care îi iau doar să fiu “ăla care îşi face treaba”. Oricum, şi când am de zis adevărul, nu am destul curaj să îl zic aşa de artistic ca în filme şi lipsa de curaj se întoarce ca un bumerang şi mă trăznește în cap. Doar să îmi aducă aminte că ori îl zici şi scapi, ori nu îl zici şi te scapi la un moment dat. În ambele cazuri, ceva tot pierzi. Ceva mai mult tot o să câştigi.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s