Pe unde e radioul (?)


Pe lângă jocul de cuvinte, radioul cred că nu mai e pe undeva anume, e mai degrabă prin toate locurile. E prin maşină, prin bucătărie la o cafea şi o ţigară de dimineaţă, e pe telefon, e pe tabletă, e prin curte, e în căști când eşti de gardă, e şi parcă e altfel ca până acuma. Radioul era prin unde de tot felul, scurte, ultrascurte şi orice combinaţie între acestea. Acuma, strict pentru mine, radioul e prin live-streaming. Exclusiv prin live-streaming, de fapt. E singura, unica şi cea mai comodă modalitate să ascult radioul. Şi cum televiziunea e consumată doar o oră pe zi în regim clasic, radioul e consumat mult mai mult, doar că e consumat în regim de podcast. Radioul clasic, în care te duci la frecvența cutare şi îl laşi să îţi umple camera de sunete şi informaţii, e rar pentru cine e conectat la internet non-stop. Nu înseamnă că nu ştiu pe ce frecvenţă e un post de radio ascultat în mod constant. Dar nu mai pot să o fac ca până acum. Se aude altfel prin live-streaming, ai altă calitate, ai alte informaţii. Şi melanjul e surprinzător de complex. Nu mai asculţi radio şi atât. Acum, ca DJ de radio, eşti obligat să fii un om care se poate împărţi în toate locurile. Producător, actor, regizor, postator pe social media, om la butoane, persoană amuzantă şi nu în ultimul rând, cel care îţi aduce un minim de informaţie.

Să o iau progresiv, chit că textul o să fie scurt. Eu ascultam radioul de când eram de vreo 6-7 ani. Sunt singurul care îl poate auzi prin casă, aşa că îl pot lăsa deschis până se ia curentul. Ştiu că am început cu Radio Contact şi am oscilat mai apoi între Europa FM şi Kiss Fm, că erau la modă cârcotaşii. După ce s-a inserat internetul în cotidianul meu, Europa FM a căzut pe plan secund şi am început să caut tot felul de posturi radio. Nu ştiu dacă le zic bine, că în fond, unele erau exclusiv pe internet, altele erau cele din formatul clasic, cu live-streaming disponibil. Ce-i drept, ştiu că datorită internetului, m-am nișat muzical destul de mult, având perioade în care eram doar pe muzică techno, apoi prin electronică, apoi prin ambientală, poate şi clasică. Acuma, când îmi aduc minte de vreun podcast, stau cu siteul tunein deschis şi îmi aleg din lista mea de radiouri preferate. Dar, eu văd radioul ca fiind muzică. Mai rar îl pot asocia acum cu informaţie 100%. O consum în manieră scrisă sau video, doar dacă m-aş afla pe drum, aş lăsa şi posturile de ştiri să îmi acapareze urechile. Dar, cum am zis, fiind muzică, nu mai este imperios necesar să fiu pe fir fix în momentul în care cineva are vreo emisiune, vreun podcast la o oră predeterminată. Majoritatea celor care au emisiuni cu mixuri preînregistrate, în momentul în care au emisiunea, au grijă să posteze podcastul în cauză şi pe mixcloud. Din acest motiv, am la favorite foarte multe emisiuni radio, în speţă, mixuri foarte bune, care ştiu sigur că au fost date pe post, poate la ore la care dormeam, sau la ore la care nu eram pregătit să las radioul să facă atmosferă.

Şi atunci, pe final, te gândeşti. Ce este radioul? Mai este cutiuţa din cameră care îţi permitea să te pierzi în treburile tale în timp ce îţi oferea informaţii şi muzică, fără să îţi ceară nimic în schimb? Nici măcar atenţia ta nu era necesară ca el să meargă. Făceai de mâncare, citeai ziarul, te spălai pe dinţi, el tot mergea. Dacă voiai interactivitate, te puneai pe telefon să dai dedicaţii sau să intri în direct cu Moise Guran la ora 13:30. Acuma, radioul este live-streaming. Dar în cel mai larg şi absolut sens. Podcasturi postate peste tot. Radiouri on-demand, radiouri instant făcute din preferinţele tale. Muzica în regim de radio, fără intervenţia unui DJ, îţi oferă alte priorităţi. Te face să te preocupi ce asculţi, cu cine împarţi preferinţele tale şi în esenţă, să-ţi personalizezi ideea ta de radio. Din punctul meu de vedere, radioul nu e mort, nici măcar nu e învechit. E mai actual ca oricând. E prezent pe social media, are parte şi de componenta video, e viu, este interactiv. Nu mai stai la radio doar să asculţi ceva. Vrei ca tu să fii radioul. Să îţi faci tu playlistul care să te însoţească. Vrei ca tu să fii producătorul de radio. Şi să îţi faci un podcast pe ce vrei tu. Şi prin toate instrumentele pe care le ai la îndemână, de la social media până la site-uri special create pentru podcasturi şi până la aplicaţii pentru telefoane şi tablete care îţi aduc experiența radio la un alt nivel, nu mai poţi să zici că radioul e pierdut în spaţiu. De fapt, radioul este peste tot. Muzica de la radio este prezentă la tot pasul. Iar radioul, a coborât din unde şi a ajuns să fie oriunde.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s