Masculinul efeminat


Ne-a luat mulţi ani ca din falnici bravi eroi să devenim cârpe de şters. Nu toţi, nu mulţi, dar suficienţi să intri în pământ de ruşine că bărbatul e acum bărbăţelul. Sau e băiatul mamei. Sau boul care stă după fundul ei. Sau în cel mai rău caz, bărbatul intră într-o troacă alături de toţi porcii descrişi de umanitatea feminină. Şi totuşi, nu eram aşa, cu toate că ne fardam, regii fiind, peruci purtam, chiar înainte ca femeia să îşi dea seama care e rostul unui astfel de obiect. Bărbaţii, regi ca Leonidas, comandanţi de oşti ca Hanibal, cuceritori de popoare ca Ginghis Khan, inspirau frică, respect, putere şi încredere. Acum bărbaţii, trebuie să inspire un card de credit, o maşină, un cont cu cifre irecuperabil de mari. Bărbatul e privit ca fundaţia de unde toate femeile îşi procură banii, dacă e atât de josnic încât să cucerească doar cu bani. Mai sunt cazuri, la fel de îngrozitoare, când bărbatul e păpuşă masculină. Aşezat pe un piedestal mai obscur decât Ken, tras la braţul unei femei, de regulă trecută de vârsta a cincea, apreciat pentru tinereţea lui virilă şi pentru virilitatea lui prostească de a se lăsa călcat în picioare de o femeie cu bani.

Bărbatul a ajuns rău. Nu foarte rău, că altfel, m-aş simţi lipsit de speranţă cu privire la specia din care fac parte, la clanul la care încerc să aspir, dar a ajuns rău. Dacă femeile se dau cu ojă din motive ştiute de ele, bărbaţii care se dau cu ojă, au mari şanse să le lipsească un cufăr din ograda proprie. Dacă femeile merg la coafor în ocazii speciale, bărbaţii care sunt abonaţi la un hairstylist e posibil să fie cameleoni masculini, nesiguri dacă fac parte dintr-o clasă sau alta. Dacă femeile sunt sensibile pentru că le este firea de aşa natură, având şi excepţii în care dovedesc o putere incomensurabilă, bărbaţii sensibili în glas, în acţiuni, în gesturi, în mişcări, în gânduri sunt mâncaţi de vii. Nu-i acuz că sunt empatici, nici că au în cap sentimente de transmis. Dar când vezi că un bărbat este slăbuţ ca varga şi pentru a compensa, se transformă şi într-un balerin fără școală de dans, contemplezi dacă marii cuceritori din istorie erau din alt plan mental decât ce există acum. Bărbatul nu a ajuns rău că se împrumută fără drept de apel de la femeie, că se epilează în toate locurile unde n-ar trebui să ajungă lama. Nu a ajuns rău că se lasă călcat şi execută fără discuţie ordinele iubitei lui soţii, de dragul de a-i face pe plac pentru o masă caldă şi obişnuinţa de a avea o cămaşă călcată. Bărbatul a ajuns rău pentru că nu mai vânează.

Vânătoarea de animale era semn de sănătate. De virilitate. De bărbăţie. Punct. Vânătoarea de femei în epoca în care ne aflăm, e semn de sănătate mentală. De încredere în forţele proprii. De masculinitate bine pronunţată. Punctul de plecare pentru a fi un bărbat este să îţi asumi că vei fi mereu în căutarea unui lucru mai bun. Şi dacă nu te simţi materialist ca o păpuşă masculină, vei fi mereu în căutarea unei femei mai bune. Nu femeia din tine pe care vrei să o scoţi la iveală cu ojă pe unghii, ci femeia care va scoate din tine tot ce zace dormitând de câteva sute de ani. Femeia care e inteligentă, o să te facă mai inteligent. Dacă ea fumează, o să fumezi şi tu. De dragul ei sau din prostia amândurora. Dacă ea bea, o să bei şi tu. Ca să ai cu cine face conversaţii la un pahar de vin. Ca să ai pe ce să pierzi timpul a doua zi dimineaţă. Dacă o femeie te ţine treaz, dacă nu-ţi dă pace, clar face un lucru bun din tine. Te transformă, te duce mai aproape de scopul tău final. În fond, nu te naşti doar ca să ajungi într-o cutie de brad. Ceva, tot trebuie să rămână. Un nume, o invenţie, un paragraf în cartea de istorie. Orice, altfel, Leonidas va rămâne singurul, Hanibal o să fie unic, Ginghis încă o să râdă de umanitate că nu l-a ajuns şi Adam o să se mire că are doar băieţi, dar foarte puţini din ei ajunşi bărbaţi.

Bărbatul efeminat are şi barbă. Doar că e barbă ironică. Bărbatul efeminat are şi muşchi. Pompaţi cu steroizi. Bărbatul efeminat e foarte îngrijit, foarte educat şi cumva, foarte plat. Foarte unilateral. Te uiţi la el şi într-o clipă ştii cât şi ce mănâncă. Vezi un singur stil de haine, vezi o singură atitudine, vezi un singur comportament. De om preş. Bărbatul fumează de când tutunul a venit în Europa. E posibil să fie o descoperire interesantă pentru cine ştie să fumeze. Un trabuc, cu un pahar de whiskey, la un foc de şemineu, citind Hemingway. Bărbatul care începe să fumeze de plictiseală, pentru că l-a văzut pe tatăl său, e încă un băiat prost crescut. Bărbatul care bea de supărare şi începe să se târască pe scara societăţii, e doar unul născut de sex masculin. Să mai dea şi într-o femeie, şi deja e neom. Bărbatul care tunde toată grădină de pe corpul său, fără sens, fără cap, doar că i se spune, e scos din Ferma Animalelor. Bărbatul care se îmbracă direct din casele de modă, e aruncat direct la coşul de gunoi. Fără pic de personalitate, fără coloană, fără simț egocentrist de a se face remarcat prin forţe proprii.

Bărbatul e cel mai bun lucru care se poate întâmpla unei femei. Reciproca e mult mai valabilă. Fără femei, nu ne-am naşte. Am fi creaţi printr-o eprubetă doar pentru a fi puşi într-o vitrină. Bărbatul puternic şi curajos există. Nu are el atâtea dovezi de curaj la îndemână, dar când repară o ţeavă imediat când se strică până să sune la meşterul de jos, deja creşte în ochii ei. Bărbatul inteligent există. Nu descoperă el atomul din nou, dar când ştie să te ţină în braţe, fără să te repare aşa cum îl bate gândul, deja îl vezi ca fiind un om perfect. Bărbatul perfect există. Doar că nu se află într-o singură persoană. În fiecare zi, vezi o armată de oameni care adunaţi, fac lumea să fie mai bună. Aceeaşi armată, îţi distrug încrederea în lume. Dar bărbatul, aşa rău cum a ajuns, încearcă să fie bun. Femeia, aşa bună cum o vedem, ne fereşte de rele. Şi cum un bine fără rău n-a fost încă inventat, bărbatul ajuns destul de rău are scăpare în lumea unei femei foarte bune. O femeie scăpată de sub voalul feminin se izbăveşte când prinţul pe cal alb o ia la pas pe jos pentru ea. Doar ca să ştie că femeia merită salvată, la fel cum bărbatul merită lăsat să fie mai bun.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s