Oaia lupului.


 Se naşte scriitura de mai jos din pofta de a tăia lâna de la oi şi de a fugări lupul prin pădure. Este Halloween şi mulţi se îmbracă în fel de fel de costumaţii, cu sau fără intenţie să reprezinte vreun anumit personaj înfricoşător. Ce-i drept, nu e nimic înfricoşător. Genul feminin oscilează între sublim, elegant, doar un machiaj şi lăsând impresia artistică să primeze şi goticul pornografic. Când nu ai imaginaţie, te rogi să ai un gluteus maximus bine pronunţat şi o cupă câştigată de la Mama Natură. Când nu poţi veni decât într-o costumaţie care începe cu “sexy” şi completaţi cu orice altceva vreţi, atunci, Halloween este Valentine’s fără bomboane, dar cu aceeaşi impresie de a agăţa un mascul de care să te plângi că e la fel ca toţi alţii. Genul masculin atinge limita de bun simţ când devine un Joker fără pachetul de cărţi, un Ţepeş stilat, deloc macabru sau combinaţii relativ uşoare, cale lungă de la un cosplay practicat de fanii fervenţi, iubitori cititori de reviste cu benzi desenate. Dar nu e vorba de oi şi de lup la persoane machiate, îmbrăcate şi îmbătate, după caz. Oile şi lupul vin când îi iei pe toţi de mai sus, pe fiecare în parte şi te gândeşti care-i scopul să fii sexy asistenta sau Jokerul dat cu fard şi ruj întins fără imaginaţie.

Halloween este o sărbătoare importată. La fel ca orice import, e practicat pentru că se practică, e practicat pentru că aduce bani, e practicat pentru că toţi o fac, tu de ce nu ai face-o. Halloween la bază nu ştiu dacă însemna sexy asistenta, drăgălăşenii amuzante sau parada modei într-un club, că poate cineva o să plece cu picioarele desfăcute sau cu şliţul coborât. La noi, românii, băştinaşii acestei ţări, mâine ar fi moşii de iarnă, un fel de Halloween, dar fără costume, fără spirit de oi plutind prin aer, fără nimic comercial, fără petreceri tematice, fără hârtie igienică devalorizată să întrupezi o mumie de mâna a treia. La ţară, bunicii noştri se vor lua de cap să afle că comemorarea morţilor, a sfinţilor, a tot ce este de pe lumea cealaltă se face cu un Jack, un Jager, un Joker sau o japiţă îmbrăcată cât mai sumar ca să fie înfricoşătoare. Când primeşti o farfurie de pomană, nu-ţi iese sufletul pe afară, nici ca băiat nu eşti alb ca varul. Când mergi la ceva sobru, legat de moarte, fie ea o tradiţie de care nu te mai interesează, că doar bunica o mai practică, mergi la modul cel mai serios. Aşa că de ce să mergi în club, vineri seara, îmbrăcat la modul dezbrăcat pentru fete sau îmbrăcat normal şi doar cu var pe chip pentru băieţi, şi să te crezi în spiritul sărbătorii. Nici măcar bătut la porţi cu “ne daţi, ori nu ne daţi”, nici măcar o idee de înfricoşător, nici măcar comemorat vreo rudă de care te-ai despărţit şi căruia vrei să îi aduci un omagiu sincer.

Oaia şi cu lupul în ţara asta merg la pas. Lupul n-o mănâncă, atâta timp cât oaia se lasa mâncată. Treaba e simplă. Când e foame de ceva, lupul cere, oaia serveşte. Când e îndestulare, oaia cere, lupul îi da câte un smoc de iarbă. Cât să nu bată la ochi, cât să creadă oaia că e bine. În afară de o sărbătoare importată, avem alte lucruri importate. Toate bune, toate proaste. Dar exportăm lucruri bune. Singurele demne de menţionat sunt inteligența şi forţa de muncă. Şi, ca cetăţean, care nu-i nici oaie, nu-i nici lup, ce sunt? Cioban la oi? Turist la stână? Client al cașului sănătos? Vânător de blană de lup? Vorbesc în numele meu şi mă declar doar un cetăţean care vede, nu crede, cercetează, aşteaptă schimbarea, vrea altceva şi îşi dă seama că ai nevoie de multe oi să faci o brânză bună şi câţiva lupi să bagi spaima în oi. Azi pe lângă faptul că “sărbătorim” moartea prin costume deocheate, se încheie şi bâlciul măscăricilor, carnavalul de gogoşi şi fum împroşcat în ochi. Votează, votează, alege, votează, alege. Fiecare candidat cu ideile lui scoase tocmai din grădina lui Dumnezeu, fix acea grădină unde toţi proştii sar gardul. România arată educată. Dar e România care scrie pe Facebook. E România cu nişte şcoli în spate, e România care n-a trăit roşul unic, e România care adoră alte culori, e România cealaltă. Nu musai o Românie mai bună, dar o Românie care caută altceva. Nu e nici oaie, nu e nici lup, nu e nici cioban. E mai mult de un spirit de turmă. E o idee de schimbare. Un principiu simplu. Când este democraţie, mergi şi votezi.

Am început textul cu pipițe despuiate şi Joker-i văruiţi şi termin cu votul. Nu cred că sunt prea departe una de alta. Atâta curvăsăraie s-a văzut cât a fost campanie şi atâta praf în ochi s-a împroşcat în stânga şi în dreapta, că am stat într-o sărbătoare continuă a morţilor. A morţilor de foame. A morţilor trimişi la vot. Nu dau nume de partide, de candidaţi, de idei. E vorba că fiecare om care nu vrea paşaport de Congo, să voteze altfel. Iar cel care vrea pomana porcului tocmai de la preşedinte, să rămână cu pomană. O singură dată pe an, să mănânce îndestulat şi apoi să rabde de foame. Nu am viziuni de cerşetor de bani, de găleţi din plastic, de sticle uleioase să îmi fac gogoşile pe care le voi mânca de la ei. Dacă vreau ceva de la ciobanul care să conducă oile proaste şi mai puţin proaste din ţara asta, este să le înveţe să pască. Să nu aştepte smocul de iarbă de la lup. Că şi lupul, ca ciobanul, îşi vede de lungul nasului. Oaia e bună şi cu brânză, şi cu lână şi mâncată. Că o mănâncă ciobanul de Paşti, că o înhaţă lupul când are chef, oaia tot pică de proastă. Aşa că, să facă bine să mănânce să se deştepte. Dacă tot moare, să fie cu mândrie. Nu te vinzi, nu te dai degeaba. Pentru toate oile din ţară, mânaţi-vă una pe alta în ţarcul de votare şi daţi cu botul pe cineva! Altă iarbă nu mai primiţi. Dar un cioban tot o să aveţi. Măcar să nu fie un ţap ispăşitor.

Reclame

Un gând despre „Oaia lupului.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s