Limba plimbătoare.


Limba noastră-i o comoară, să te culci cu ea în fiecare seară, să o conduci frumos la gară, să te îngrijeşti de ea când e bolnăvioară, să n-o înţepi să nu rămână chioară, să nu zici că e uşoară că te aruncă într-o doară. Tema mea de reflexie introspectivă din această zi este puterea limbii române, din prisma faptului că m-am născut cu limba romană şi în cele mai mari ipostaze futuriste pe care mi le pot închipui printr-o extrapolare exhaustivă, tot cu limba română voi sucomba prin deces, în mod special când voi muri. După cum se simte, încerc să presar cât mai multe dintre faţetele pe care le are limba română, de care se minunează unii fără prea multă ambiţie scolastică, o limbă interesantă plină de calități defectuoase, deși este violată la fiecare colţ de stradă şi pe fiecare diagonală de televizor.

Ca să fac haz de necaz şi uz fără niciun abuz, cum ar fi să nu ştii ce poate face limba ta, cea pe care o vorbeşti şi cea din gura ta, mai ales când te poţi folosi de un cuvânt aşa cum îţi surâde pe sub bărbie. Limba ta vorbită de limba ta de om. Să nu ştii tu că te afli pe Pământ, păşind pe pământ, vei intra în pământ şi vei primi o bucată de pământ în care să te plângă neamurile. Neamul Șoimăreștilor sau neamul românesc, neamurile de la ţară sau neam din neamul tău care te va pomeni timp de 7 ani. Cu pomeni, cu vorbe de ocară, cu o colivă şi o băutură mai șprițară. E o diferenţă de la cer la pământ când stai să te gândeşti cât de puternic eşti cu o limbă puternică, antrenată intens prin jocuri şi joacă literară. Dacă eşti gurmand, poţi comanda o limbă de vacă, dacă eşti nimfomaniac, poţi împrumuta proverbul care face referire la a da ceva parte din tine, ca să păstrez textul citibil şi înainte de ora 12 şi publicabil şi în abecedarul celor mari. Continuând periplul puterii informaţionale de a folosi cuvântul aşa cum există el pe acest pământ, cum ar fi să nu ştiu că a te abate de la o treabă nu te face abate. Adică un fel de preot catolic, din ce zice omonimia unor cuvinte. Sau când ţi s-o acri de la atâtea exemple de cuvinte interesante, să nu apuci să zici de struguri că sunt acri sau că ai ştiut şi n-ai vrut să zici. Când poţi folosi, utiliza, întrebuinţa, mânui şi administra un cuvânt aşa cum există el, să te minunezi de puterea, forţa şi abilitatea acelui cuvânt de a provoca spaimă, panică şi frică în rândul celor provocaţi cu limba.

În afară de aceste puteri nebănuite precum polisemie, omonimie, omenie şi sinonimie, limba mai poate să te scoată din bucluc, atunci când ai putea să mergi la balamuc. E melodioasă, e ritmată, trăieşte cu tine, te înşeală cu sintaxa, îţi pune topica peste ochi şi îţi aruncă mănuşa morfologiei atunci când nu mai ştii ce este lexicul şi începi să crezi că începi să baţi câmpii lexicali. Şi când câmpul lexical e prea mult pentru tine, începi să te iei de familia lui lexicală, de parcă eşti stăpân peste tot ce există într-un manual de română. Când faci un lucru manual, să nu începi să te crezi tu însuţi un manual, mai ales că există deja cuvânt pentru un om care face lucru manual, şi nu îi zice altfel decât manufacturier, şi nu la ce s-au gândit unii cu mâna dreaptă pe post de iubită. Când te-ai bătut în sensuri şi definiţii, când ai priceput că sensul unic pe care mergi cu maşina are dublu sens într-un dicţionar, abia atunci te vei abţine să iei o amendă de om incult şi provocat gramatical.

Şi totuşi, n-am terminat. Mai am ceva de zis. Un ceasornic amestecat prin capul tău va da o născocire foarte bună. Anagrama iese în faţă. Şi dacă e prea greu să le amesteci, ia un palindrom cu puţină apă şi vezi dacă lupul citit dintr-o parte sau din alta îţi provoacă altă stare. Când simţi că vine un potop spre tine, vezi dacă un alt potop pleacă spre tine, că oricum îl vezi, tot potop îl vezi. Şi când nu te simţi bine nici cu palindromul, că o fi prea simplu, încearcă un calambur. Nu-i calapod, nu-i niciun cal pe pod, nu-i nimic decât atunci când ai o lene atât de mare că te apuci să zici tembelizor în loc de televizor, deşi n-ai greşi zicând asta, când te apuci să zici că ai un lipsus când uiţi cum se zice la un lapsus şi când înainte de examen, eşti în cea mai mare stresiune posibilă din cauza sesiunii. Acesta ar fi trioul format din cei patru membri, ultimul lăsat ca un bonus pentru cei care sunt magicienii limbii române, cei care o vorbesc mai bine decât ar putea să o scrie alţii.

Şi anume, fenomenul numit “încurcătură de limbă”. Şi nu e atunci când n-ai habar de câţi copii ai nevoie ca să scrii cu 4 “i”. Încurcătură de limba este atunci când profesorul de dicţie, prietenul mai şmecher ca tine te provoacă să zici: eu pup poala popii, popa pupa poala mea. Şi în scris vei fi în siguranţă. Dar ce scoţi pe gură, ai grijă să nu îţi taie popa limba pentru că te legi de limba română și bunul simț şi nu le foloseşti aşa cum merită. Pentru mai multe studii, aprofundări, lecturi, cercetări şi recenzii, luaţi la rost dicţionarele care mi-au fost de folos în acest text. În rolurile principale: dicţionarul de sinonime, dicţionarul de omonime, dicţionarul de paronime. În roluri secundare: exemple de polisemie, omografie, calamburire, palindromizare şi anagramizare a unor cuvinte. “Agramaticalitățile” rămân pentru cei agramaţi. Rămân să fac plecăciune în fața eroilor care mă ajută să am limba mereu puternică, deşi n-am mai fost la sală de multă vreme. La sala de forţă, că sala de lectură e în fiecare zi pentru un om aflat într-o relaţie de simbioză reciprocă şi total pleonastică cu limba romană. Și pentru cine așteaptă o cacofonie, tipul acela de greșeală îl fac doar intenționat si doar pe final de text, ca o glumă nesărată, subtil presărată.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s