Gentleman.


Făt-Frumos pe cal alb în armură strălucitoare este un băiat de bani gata într-o maşină de lux cu o folie de aluminiu pe el. Cam aşa îmi închipui aşteptările doamnelor şi domnişoarelor vis-à-vis de inexorabilul şi inefabilul cavaler care va veni să le salveze din ghearele singurătăţii. Din păcate sau din fericire, lumea s-a modernizat şi aşteptările, deşi destul de fantasmagorice ca standard, au evoluat şi nu mai este nevoie chiar de un făt foarte frumos cu o mârţoagă ataşată de el şi purtând tablă lustruită frumos. Alegerile se împart în mai multe filosofii de viaţă, mai ales în funcţie de modul cum s-au educat tinerele domnişoare în aşteptarea izbăvirii amoroase. Dacă sunt fata lu’ tata, mai mult ca sigur vor preschimba figura paternă cu cea a iubitului şi vor încerca să îi caute cât mai multe similitudini din cele pe care le are şi tatăl ei.

O variantă, una plauzibilă, în fond, tatăl unei fete este cel mai bun exemplu de bună purtare cavalerească pe care o poate avea, înainte de fratele cel mare. Varianta cu numărul doi ar zice să meargă din alegeri în alegeri, una mai neinspirată ca alta până când ceasul biologic se va opri în dreptul acelui individ, fără a fi neapărat miezul din dodoașcă în materie de bărbaţi, dar perfect pliat pe nevoile fiziologice şi biologice ale femeii. Ea trebuie să aibă copii, el este un tată model, care asigură siguranţa pe toate palierele vieţii familiale şi toată treaba îşi urmează cursul.

Să detaliez modul în care gentleman-ul se prezintă în fața societăţii şi va reuşi, în timp, plin de consecvență, să îi ia locul personajului din poveste şi a tatălui din aşteptările fetei. În primul rând, continui de la premisa că toată lumea ştie ce este un gentleman, ce îl defineşte, de unde îi pornesc principiile de viaţă şi conduita în societate şi cum trebuie să te comporți cu un gentleman pentru a profita la maxim de toate calităţile lui. Pentru cine nu ştie, luaţi o pagină de pinterest, chiar pe a mea şi căutaţi acolo exemple vestimentare în primul rând şi ulterior principiale de conduită cavalerească, reunite sub umbrela titulaturii de gentleman.

În primul rând, ca aspect, cavalerul modern numit generic gentleman are grijă de el în toate privinţele. Începând de la igiena corporală, din cap până la unghiile de la picioare, continuând până la modul cum îşi construieşte brandul personal în materie de haine. Cum o femeie stilată va avea rochia neagră de seară bine aleasă, pantofii cu toc şi rujul roşu care o vor defini, la fel şi bărbatul va avea un stil personal care îl vor diferenţia faţă de cei care se îmbracă doar pentru că dă bine să porţi una sau alta. Pentru că o armură strălucitoare necesită mulţi ani de pregătire anterioară şi antrenament în a o purta într-un mod exemplar, la fel şi stilul vestimentar se construieşte în timp. Începi prin acceptarea propriului corp şi maximizarea acestuia, făcând ca toate defectele de construcţie fizică să se transforme în avantaje.

Fiecare cavaler va reuşi asta şi gentleman-ul nu face excepţie. Indiferent că eşti o statuie de a lui Michelangelo, cu un trup sculptat, înalt şi chipeş de va sta timpul în loc sau doar un tip obişnuit, modul cum îţi construieşti garderoba pentru corpul tău va defini şi modul cum te prezinţi altora. De la haine continui cu accesoriile care pot crea sau distruge imaginea unui viitor bărbat atrăgător. Personalitatea dictează ce vei purta, cu ce vei asorta şi modul în care te vei simţi când le porţi. Cel mai la îndemână exemplu care îmi vine este Johnny Depp şi maniera nonșalantă cu care îşi poartă accesoriile, chiar şi la ţinute care necesită un număr mic de piese care să îi pună în evidenţă personalitatea. Se porneşte de la un stil şi se construieşte în jurul lui. Casual, formal, business, black-tie, oricare ar fi ţinuta, persoana trebuie să o poarte în conformitate cu propria-i persoană. Din moment ce am stabilit ţinuta şi maniera în care cavalerul modern o va purta, continui cu modul în care se va comporta, indiferent ce ţinută va avea.

Gentleman-ul va fi mereu un om de cuvânt. Indiferent ce implică, mereu îşi va ţine cuvântul, mai mult dacă promisiunea în cauză contravine cu un principiu de viaţă, va ştii să zică “Nu” într-un mod clar şi plin de siguranţă. Manierele vor fi ireproşabile, de la clasicul “mulţumesc” şi “te rog” până la “cu plăcere” şi “o zi bună”, modul cum se afişează la nivel conversaţional va face din gentleman o persoană mereu plăcută şi agreată de către cei din jur prin modul galant prin care se va comporta. Nu doar manierele te fac cavaler, ci şi munca susţinută pentru ceva în care crezi. Fie că îţi creezi o carieră şi o îngrijeşti la fel precum un bonsai, fie că ai o căsnicie şi eşti ireproşabil de fidel, munca susţinută face dintr-un bărbat obişnuit un cavaler absolut. Postura corporală, modul cum saluţi, modul cum vorbeşti se adăugă la caracteristicile esenţiale pentru definirea ta ca gentleman.

Punctualitatea nu trebuie să fie doar un cuvânt greu de pronunţat, ci un stil de viaţă, modestia la care am făcut referire în articolul anterior trebuie să fie cea mai evidentă calitate a ta, fără să fii nevoit să menţionezi că eşti modest. Pe parte sentimentală, un cavaler va fi romantic. Nu siropos, nu lipsit de tact, nu dezgustător de copilăresc, ci va fi un bărbat care îşi va respecta domniţă de lângă el, în ideea în care este conştient de femeia pe care o merită şi nu se agaţă de orice ocazie în care să îşi demonstreze calităţile. Este imperios necesar să fii conştient de calităţile tale, dar cu atât mai mult este necesar să le aplici doar în preajma sau doar pentru persoanele care vor scoate la suprafaţă cele mai nobile sentimente pe care le poţi avea ca persoană. O vânătoare oarbă pentru o femeie care îţi va complica viaţa este inutilă şi te va reduce la statutul de adolescent cu pofte trupeşti.

Când toate aceste lucruri sunt puse cap la cap: vestimentaţie, comportament, principii de viaţă, educaţie, inteligență, cultură, romantism bine definit, gentleman-ul poate să intre în scenă pentru a se ocupa de ceea ce îl defineşte cu adevărat. Femeia pe care o are alături de el, familia pe care şi-o întemeiază şi rolul pe care şi-l face în societate. Un gentleman fără cel puţin una dintre aceste atribute este doar un ronin, este doar un războinic fără armată, doar un servitor fără stăpân. În cazul cavalerului de speţă modernă, scopul în viaţă este lăsarea unei moşteniri care să îl definească. O familie fericită, o carieră care să inspire, o viaţă despre care să se nască legende, acestea sunt comorile lăsate în urmă de un gentleman. Până acolo, este multă muncă. Până şi eu, mă consider un proiect în desfăşurare, acumulez experienţe şi încerc să îmi construiesc armura din principii solide, personalitate şi caracter statornic. După aceea, voi încerca să obţin pe rând, câte una dintre acele comori care-mi vor permite să îmi acord titulatura de gentleman. Asta le doresc tuturor celor care aspiră la statutul de cavaler modern, fără să fie neapărat fii de regi. Doar prin muncă şi hotărâre.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s