Povestire. Epilog.


Călătoria mea în timp ajunge la final. Am pornit în 1936 şi am călătorit uşurel printre anii de viaţă ai bunicii mele. Anița Gârleanu, preschimbată în Mitrofan. De la o copiliță care avea grijă de fraţii ei, mulţi la număr, la o bătrânică încă în puteri care are grijă de nepoţii ei. Am văzut cu ochii mei poveştile pe care le-am auzit în fiecare seară de vacanţă. Televizorul nu avea nimic să îmi arate ca să mă convingă să nu stau la poveşti cu mamaia. Felul cum îmi povestea, poveţele scoase din poveşti, legendele care se croiau în jurul ei, făceau ca mintea mea să zburde. Mereu mi-am dorit, încă îmi doresc să trăiască mamaia încă pe atât, să îi pot povesti şi eu păţaniile mele. N-a reuşit să mă vadă soldat, armata nu se mai face ca pe vremuri. Să apuce să mă vadă însurat.

Curtea în care am călătorit, mică sau mare, are în ea sute, mii de amintiri. De la acoperişul casei pe care mă cocoţam de nebun până la camerele în care îmi duceam zilele în fiecare vară. Până să ies afară, camerele erau magice. Aveau personalitate, aveau o poveste a lor. Aveau un scop. Dacă iarna dormeam în cameră cu mamaia şi tataia, lângă sobă, vara eram în camera de lângă prispă, unde era mai răcoare, unde puteam auzi mai bine greierii. Vara dormeam după amiaza, greu convins de mamaia, iarna stăteam prin casă şi pregăteam bucatele de Crăciun. Vara mâncam compot, iarna mâncam compot făcut în timpul verii. Menirea mea de bucătar, de viitor om al bucatelor de la mama şi mamaia a pornit. Niciuna nu a îndrăznit să mă dea afară din bucătărie.

Mama m-a învăţat să gătesc prin liceu, mamaia m-a lăsat să mă joc prin bucătărie încă de mic copil. M-a pus să fac, în felul meu, cârnaţii de Crăciun, m-a lăsat să irosesc aluatul să fac turte micuţe pe plită, m-a lăsat să mă urc prin copaci să îmi culeg fructele pentru compotul pe care tot eu aveam să îl mănânc. M-a lăsat să îmi placă să mă implic. Din această cauză, bucătăria este magică pentru mine. Mereu creez, mereu inventez. Asta datorită ei. Am învăţat că cele mai bune sunt cele mai simple. Plăcinta cu mere, plăcinta cu sfecla mă înnebuneau de fiecare dată. Turtele făcute pe plită şi mâncate cu gem, turtele de Crăciun însiropate şi îmbuibate cu nucă. Ciorba de pui, tocăniţa de cartofi, salata de vară, mămăliga cu brânză proaspătă. Toate erau făcute cu ce se găsea prin curte sau cultivate pe câmp. Cu asta am crescut, cu asta vreau să rămân. Să fac cea mai bună mâncare simplă, în cinstea bunicii mele.

Azi e ziua ei, mâine mă duc să o văd. Vreau să îi fac o bucurie. Când voi lua calea capitalei, voi veni mai rar pe la ea, voi fi mai departe ca distanţă şi ocaziile să o surprind vor fi rare. Atâtea câte vor fi, le voi crea şi i le voi oferi. Consider că bunica mea este bunica voastră. Fiecare are o bunică de care nu se poate despărţi emoţional. Am avut mamă care m-a născut, bunica m-a crescut, amândouă m-au educat, de amândouă nu pot să mă despart. Mai are doi ani şi face opt decenii de viaţă, eu îi mai urez încă două decenii cel puţin, să mai crească încă un nepot, un strănepot, să aibă şi copiii mei onoarea de o aşa bunică. M-a învăţat că studiile nu înseamnă totul, dar te pot defini ca om.

Nu are studii, abia citeşte, dar are experienţă de viaţă. Eu am destule studii, citesc în fiecare zi, dar îmi caut experienţa vieţii mele. Am un idol în viaţă, dar un model de viaţă nu poate fi decât bunica mea. Mereu s-a descurcat, avea gură să întrebe, avea minte să răzbată. În fond, trăieşte şi acum, are grijă de noi cu aceeaşi pasiune şi cu multă bunăvoinţă din partea vieţii, va trăi destui ani să continue poveştile ei. Pentru cine mai are bunici sau doar o bunică, mergeţi când puteţi şi spuneţi-i tot ce simţiți, ce înseamnă pentru voi. Mai mult ca sigur o să vă umpleţi şi voi şi ea de o stare de împlinire interioară. Mergeţi cât mai este lângă voi, că după aceea, nici cea mai puternică imaginaţie nu va putea să o aducă înapoi.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s