Povestire. Episodul 24.


Ia-ţi mireasă ziua bună, cam aşa ar vrea să spună Anița. Până la nunta din dumbrava minunată, am fost vrăjit în copilăria mea de poveştile pline de savoare ale bunicii mele. Îmi povestea mereu cum mama şi cu tata s-au întâlnit. Îmi povestea atât mamaia Anița cât şi mamaia Didina, mama tatălui meu, fiecare povestind perspectiva lor. Cum tata a întâlnit-o pe mama, cum mama l-a întâlnit pe tata. Ambele variante aveau aceleaşi detalii, dar ambele variante difereau prin metoda povestirii şi a dragostei care izvora din cele spuse. Dragostea de mamă de fiică, cu inima în gât că vine un flăcău să îi fure fata de acasă şi dragostea de mama de băiat, mezinul familiei, care îşi găseşte iubirea vieţii lui. Poveştile lor erau totuşi istorisirile mamei către mamaia Anița şi tatălui către mamaia Didina. Să transform povești istorisite, în trăiri explicate.

Mama este o fiinţă vorbitoare, chit că nu are darul vorbirii. Tata este o fiinţă calculată, are un procesor în cap enorm de eficient. Până la a fi mama şi tata, ei au fost Geta şi Marcel. Au fost tineri, au fost plini de al tinereţii val şi s-au distrat la fel de frumos ca orice tânăr din acea perioadă. Dar pentru generalităţi, puteţi căuta pozele alb-negru, care vă vor detalia povestea. Pentru detalii minuţioase, mă pun în pielea lor şi încerc să îi urmăresc, concomitent pe amândoi, cum vin acasă şi îşi anunţă părinţii, de fiecare parte, că şi-au găsit menirea în viaţă alături de cineva. Mama era o domnişoară elevă la şcoala din Iaşi, învăţa tainele iţelor şi aţelor. Tata era un flăcău elev la Bucureşti şi convingea lemnul să îşi dea o formă după nevoile pieţii. Mulţi ani mai târziu, sunt maeştrii acestor arte meşteşugăreşti. Fiecare este conştient de rostul lui în viaţă, îşi fac meseria până când pensia îşi va lua tributul şi le va da o recompensă şi mulţi ani de linişte alături de nepoţi. Dar până la nepoţi, să îi vedem cum se însoară, cum îşi aduc mândra, respectiv mândrul la fiecare mamă soacră.

Geta e blondă, subţirică, veselă şi comunicativă. Marcel e înalt, cu mustaţă, adeseori barbă, păr creţ, comunicativ şi serios. Se completează perfect, doar ce am să zic. Se completează şi acum, doar că prin prisma vârstei, perfecţiunea capătă valențe umane. Atunci, s-au întâlnit la un meci de fotbal tocmai la Târgovişte, nicidecum un oraş în care să se simtă pe teren propriu. Marin din Muntenia, Geta din Galaţi. Soarta a făcut ca amândoi să fie printre sutele sau miile de oameni din branşa lor de tineri cu statut special care să îşi dorească să meargă la acel meci de fotbal. Soarele şi alţi aştrii s-au aliniat într-o manieră benefică întâlnirii celor doi şi apoi povestea începe să meargă pe cursul stabilit. Mai întâi, flăcăul adus la mama soacră. Ulterior, domnişoara prezentată la mama soacră.

Povestea zice aşa: “Mamă, am întâlnit o fată frumoasă, cuminte, blondă, harnică, cu ochii frumoşi, verzi ca smaraldul!” din partea cavalerului. Pe partea domniţei de curte nouă, povestea zice aşa: “Mamă, am întâlnit un băiat chipeş, curat, cuminte, serios, cu mustaţă, înalt, educat!” Aşa glăsuiau inimile lor pentru celălalt. Mamele, că taţii nu prea aveau ce să zică, până nu îi vedeau, rămâneau la părerea copiilor despre alesul inimii, mamele îşi doreau să inspecteze aleasă sau alesul. Pentru inspecţia finală, fiecare a fost adus la celălalt. Şi de acolo, natura, planetele, omenirea întreagă s-a pus în mişcare spre unirea celor doi într-o familie. Asta abia de mâine trebuie menţionată. Că de la nuntă până la copil e cale lungă, dar de la copil la povestire, e doar o zi de aşteptat pentru a se dezlega iţele istoriei mele.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s