Povestire. Episodul 11.


Poftă mare. Am întins ştergarul pe pământ. Sub ştergar erau câţiva coceni, să fie mai dreaptă “masa” noastră de prânz. Şi am început să creionăm ospăţul. Mai întâi, mare şi rotundă, cât roata de la căruţă, mai galbenă ca aurul, mămăliga făcută dis-de-dimineaţă. Anița fiind cel mai aproape de ţarină, s-a oferit ea să facă mămăligă de azi. Şi având un ceaun foarte mare, a reuşit să facă un monstru de mămăligă, ne hrănea pe toţi prezenţi, toţi 8 curajoşi şi mai rămânea şi pentru seara, să mâncăm de plictiseală în drum spre casă. Mămăliga trona fix în centrul mesei noastre improvizate. Lângă ea, sarea, închisă într-o cutie de lemn făcută de Paraschiv. Sare grunjoasă, parcă dălțuită dintr-un drob de sare de la oi. Nişte ceapă, în caz că ciorba fiecăruia nu avea destul gust. Ceapă verde şi ceapă de apă, să ne simţim ca la restaurant.

Şi am început. Eu aveam ciorbă de pui, Anița ciorbă de lobodă, celalalte au pus ciorbă de ştevie, supă de pui, ciorbă de vită, altă ciorbă de lobodă şi ciorbă de cartofi. Fiecare ciorbar, plin de poftă şi foame, înduplecam borcanele pline de ciorbă să se lase mâncate. După ciorbă, mămăliga şi-a găsit chemarea şi cumva, câţiva dintre noi am fost inspiraţi. Unii aveau brânză proaspătă, alţii telemea, alţii nişte caş de la oi. Şi cu ceapa de lângă mămăligă, treaba era bună. Una dintre prășitoare adusese tocăniţă de cartofi şi colega ei de bârfă a completat festinul agricol cu nişte ciulama. Eu eram obişnuit cu mâncare bună de la ţară, dar să văd atâta diversitate culinară fix în câmp, mai rar mi-a fost dat.

Anița începea poveştile. Nu eram eu chiar în temă, dar recunoşteam personajele pe care le cunosc acum, la bătrâneţe. Băbuţele pe care le salut când merg la ţară, în perioada aceea, erau domnişoare devenite doamne. La 20 de ani, o femeie era măritată şi la casa ei. Aud de una, Maria a lu’ Gigi din deal, cică a rămas iar borțoasă cu copii. Este deja la al cincilea prunc. Avea patru băieţi şi o fată, doi dintre ei, băieţi înalţi ca bradul, aproape de 15 ani. Parcă nu avea stare Maria asta, după ce că n-aveau bani să-i crească pe băieţi, că fata creştea din mila vecinilor, mai se încumeta să mai rămână cu încă unul borțoasă. Şi tot aşa, din discuţie în discuţie, s-a ajuns la copiii lor. Anița, nu avea ce să povestească. Ea încă nu a adoptat-o pe mama. Mai avea să treacă ceva vreme şi abia după Anița ar fi fost bunica mea. Acum este doar Anița, femeia căsătorită, femeia muncitoare la C.A.P., femeia harnică şi plină de viaţă.

Discuţia noastră ajunge la final, la fel ca prânzul. Ciorba s-a dus, borcanele erau linse de foame, fiecare bucată de brânză era combinată cu hălci de mămăligă şi se ducea pe gât mai ceva ca ţuica. Am ajuns, tiptil, tiptil la desert. Şi chiar era desert. Eu aveam nişte mere, ele aveau compot de cireşe. Parcă s-au vorbit. Noroc că unele aveau cireşe galbene de mai şi altele cireşe roşii de vară, încă de anul trecut. Erau borcane mai mici, de 330 ml. Cât să meargă după prânz. N-avea rost să care atâta greutate, nu prea erau ele de compot la vârsta aia. Îl păstrau pentru iarnă. După masă, fiecare şi-a făcut cruce, şi a început să îşi caute de lucru până să se apuce iar de prăşit. Ba un pic de apă, ba mâncare la cal, ba întins un sfert de ceas la umbra făcută de căruţă. Încet, timpul trecea şi fiecare dintre noi eram iar sus cu sapa în mâna dreaptă, cu avânt tineresc, pregătiţi să defrişăm toate buruienile din cale. Să terminăm şi cu porumbul, să îl lăsăm şi pe el săracu’ să mai crească, fără să îl tot bibilim atâta. Mâine poate reuşesc să mă cațăr în copac, să pun de un compot de cireşe.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s