Copil curios.


De la Creangă citire, nu ştiu alţii cum sunt, dar eu sunt curios de felul meu. Şi asta cred că îmi aduce satisfacţii la fel de mari precum dezamăgirile ulterioare. M-am considerat mereu un om cu o sete de cunoaştere. Chit că nu sunt academician, om de litere, om de ştiinţă sau un geniu mergând pe acest pământ, mereu am fost curios să îmi răspund la întrebările pe care le am sau care îmi survin în decursul vieţii mele. Mai ales că accept să fiu şi etichetat drept nebun sau ciudat, ştiu că mai degrabă îmi voi satisface curiozitatea şi n-o să rămân cu o sete de care nu pot scăpa. Când eram mic, citeam în stele. De fapt voiam să ştiu ce fel este să stai să priveşti spre cer cum o făceau Copernicus sau Galilei. Acuma, nu o mai fac la modul atât de evident, să mă uit şi să le număr, dar tot mă întreb la ce stea mă uit, dacă Luceafărul e acea stea mai strălucitoare care îmi ia ochii. Crescând, mi-am luat bătaie pentru că nu puteam să îmi ţin gura. Dar la fel de bine cum nu puteam să mi-o ţin închisă, la fel reuşeam să evit bătaia prin felul în care răspundeam la întrebările altora. E sabia cu două tăişuri cu care merg în fiecare zi. Sunt conştient că felul meu curios este un atu, dar dacă nu ştiu să mi-l controlez, eticheta de nebun sau om straniu nu întârzie să apară.

Şi pentru că sunt curios, sunt pasionat de mai multe domenii şi nu sunt expert în vreunul. Dar nici nu mă simt însetat. Omul enciclopedie nu ştiu dacă există, dar măcar ai domenii care îţi alcătuiesc universul de cunoaştere. Şi în cazul meu, sunt destul de diverse dacă le priveşti disparat. Vreau să gătesc, mult şi bine. Vreau să fotografiez, frumos şi la modul interesant. Vreau să călătoresc, la pas în ţara mea. Vreau să vorbesc despre tehnologie şi gadgeturi. Vreau să scriu, nu atât de mult să fiu scriitor de profesie, dar suficient cât să-mi potolesc gândurile. Vreau să educ copiii, să le provoc şi lor aceeaşi curiozitate pe care o am eu, mai ales că ei au acces la mult mai multă informaţie ca mine. Vreau să am o fermă, să mă ocup de agricultură. Vreau să fiu într-o companie să îmi aduc contribuţia pentru o lume mai interesantă. Vreau să fac cât mai multe, să simt că toate curiozităţile mele nu rămân la stadiul de pofte nesatisfăcute. Acum, la un sfert de veac din viaţă, sunt la răscruce. La interviurile la care am fost, mi s-a spus că nu am toate studiile pentru lucrurile pe care vreau să le fac. Mi s-a spus că ar trebui să merg pe un filon, să fiu un specialist pe ceva, un expert într-un domeniu. Dacă mă cred specialist, mă cred specialist în a oferi răspunsuri altora, de a rezolva probleme prin soluţii destul de nebuneşti.

În timpul facultăţii, asta mi s-a cerut, să rezolv diverse probleme prin orice metodă etică şi legală. Fiind un copil curios, beneficiez de prezumţia că nu ştiu cum ar trebui să fie făcut şi fac în felul meu. Şi fiind copil, am ocazia să învăţ, să experimentez şi să descopăr o manieră nouă, personală prin care pot rezolva o problemă, prin care pot realiza un nou fel de mâncare, prin care pot educa o minte de copil. Ca idee, am ocazia şi onoarea să pot preda comunicare şi fotografie elevilor de gimnaziu şi liceu şi îmi dau seama că au nevoie de noi metode de predare, au nevoie de noi abordări. În fond, se zice că învăţând prin joacă, înveţi mai bine. Şi mă feresc, atât în modul meu de învăţare cât şi în felul meu de predare, să fiu excesiv de serios, să nu elimin complet joaca şi jocul din procesul de acumulare de experienţă. Vă doresc şi vouă, să rămâneţi copii. Să învăţaţi lucruri noi, să râdeţi mult, să vă jucaţi învăţând. Oricât de bătrân v-ar fi trupul, să fie mereu tânăr spiritul şi pofta de viaţă. Veţi muri mai târziu dacă reuşiţi asta.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s