Tyche fără pereche.


Tyche şi cu Pheme merg mână în mână. În fond, fără puţin noroc, multă faimă nu poţi avea. În fond, fără să fii la locul potrivit cu omul potrivit, nu prea ai sorţi de izbândă. Cât despre Tyche singurică, o ştiu ca fiind norocul întruchipat. Dar fără să aibă norocul să fie cucerită. Nu ştiu dacă e ceva rău, dar nici foarte bine nu poate fi. În viaţa mea, Tyche şi cu Pheme au apărut concomitent. Ieri a fost preaslăvită Pheme, azi Tyche să îşi ia porţia de cuvinte delicioase. Norocul face să o cunosc destul de bine, deşi fiind femeie, din start nu ar trebui să îmi acord prezumţia că aş cunoaşte-o atât de bine. Dar ca orice femeie din viaţa mea, este frumoasă. Frumoasă pentru că aşa a fost înzestrată de natură şi frumoasă pentru că este conştientă de frumuseţea ei. Asta înseamnă pentru mine frumuseţea feminină, încrederea în ceea ce ai şi nu în ceea ce ai vrea să fii prin mijloace necurate.

Tyche s-a aflat în plină dezvoltare emoţională atâta timp cât a fost sub sfera mea de influenţă. Apucam să îi ascult poveştile cuceritoare sau de cucerire sufletească şi rămâneam cu acel gust distinct după o prăjitură bună. Tyche este greu de cucerit, deşi merită să fie cucerită. Mai ales că nu cere imposibilul şi oferă foarte multe din fiinţa ei. Totuşi, în secolele cât a mers pe pământ, norocul ei a fost personal, dar nu sentimental. A avut parte de prietenii straşnice, distracţii abundente, succese nebănuite, promisiuni crunte şi dezamăgiri înţelepte. Nu s-a lăsat bătută, mereu căuta logica din spatele ilogicului, mereu îşi dorea să îşi răspundă la întrebările care o măcinau precum o cafea fină. Şi reuşea să primească un răspuns, fie de la mine, fie de la Pheme, fie de la viaţă în general. Tyche în mărinimia ei, cu tot norocul de pe lume pe care îl degaja, reuşeşte foarte puţin să îi acorde inimii sale o şansă de reușită. Asta nu o face mai puţin norocoasă, nu o face mai puţin binecuvântată de prezenţa unui cavaler, a unui zeu potrivit pentru ea, ci îi conferă aura unei muze. Cine reuşeşte este acela care ştie cum să îşi atragă norocul de partea lui.

Cum timpul trece, Tyche devine mai înţeleaptă. Mai ales în alegerile care o influenţează pe termen lung. Îşi asumă ce vrea, îşi asumă ce greşeşte, îşi asumă că învaţă şi că va greşi în mod inevitabil, şi cumva norocul de care are parte o ajută să treacă mereu cu zâmbetul pe buze. Pentru că un lucru dacă ar caracteriza-o este zâmbetul constant, chiar şi atunci când este întristată de lipsa soarelui pe cer. Cum ea şi Pheme împart acelaşi univers mirific, împart zâmbete în stânga şi în dreapta, despart certurile şi le împacă în petreceri de pomină. Tyche m-a ajutat la fel ca Pheme. Fără să îi cer, fără să o rog. Simţea că vrea, simţea că trebuie, simţea că asta este firea ei, să fie şi samariteană, nu doar o zeiţă care stă să poruncească. Pentru asta, are parte de toată recunoştinţa mea. Nu puţine au fost ocaziile când am primit merinde, am fost adăpat după drumuri lungi, am fost îmbărbătat de o femeie când încrederea lipsea în orizont. Şi cum norocul o caracterizează, mereu primeam câte-o linguriţă de şansă şi baftă de la ea.

Pentru timpul care curge, Tyche are lucruri mari în agendă. Vrea să se depăşească. Scrie, învaţă, se bucură, trăieşte, iubeşte, aşteaptă iubirea. Norocul o ajută, o urmăreşte şi îi face câte-o bucurie măruntă în zilele când toate parcă merg pe dos. Pentru mine, Tyche a stat sub spectrul întrebărilor şi curiozităţilor. Nu ştiai de unde mai poate scoate o idee bună, de unde poate prelua un gând interesant. Mai ales în clipele când toate erau sub presiune, când cazanul stătea să explodeze, mereu îşi regăsea energia să liniştească apele, să se adune şi să împartă zâmbete de încurajare celor din jurul ei. Cu sau fără voia mea, cu sau fără ajutorul meu, Tyche şi-a făcut propriul noroc în perioada cât ne-am intersectat drumurile. Aştept ca inima să aibă un noroc mai mare decât însuşi Tyche şi să se potolească din căutat şi să găsească eroul de legendă care să o cucerească pentru totdeauna.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s