Mama Gaia.


Înainte de toate legendele despre fiecare zeu şi zeiţă, titan şi erou, a fost Gaia. Mama tuturor, întruchiparea naturii, a pământului, a dragostei de mamă. Înainte de toate frumuseţile despre care timpul avea să povestească, a existat Gaia. Şi înainte de ea era doar haosul de pe lume. Nimic nu putea să fie povestit, nimic nu avea substanţă, nicio zeitate nu îşi avea sensul şi niciun scrib nu putea scrie, niciun orator nu putea povesti despre marile minunăţii şi glorioasele poveşti de legendă despre fiecare erou şi eroină care au străbătut pământul. Gaia, mai mult decât o zeiţă, un simbol, cunoscută nu doar de copiii ei ci de toţi copiii lumii, a existat în vremuri de dinainte ca miracolul tehnologiei să ne-o descrie atât de bine.

Gaia a fost creată din iubire, din nimic. Legenda spune că a avut foarte mulţi fraţi, fiecare frate şi soră având câte o zeiţă, câte un titan, câte un erou. Legenda spune că din iubirea Gaiei şi a lui Uranus, istoria începe să se desfăşoare. Aşa este, datorită mamei Gaia, Hera există şi datorită Herei, există şi eroi şi legendele despre eroi scrise de scribi. Mama Gaia a existat într-o vreme când nimic nu îşi avea rostul. Nu a avut cunoaştere de carte, a avut înţelepciunea universului. Nu avea puteri, dar avea o dragoste nemărginită pentru bărbatul ei şi pentru toţi titanii pe care i-a avut. Copiii ei, titanii, prin însuşi numele lor, au mers şi încă merg pe acest pământ şi îşi lasă urma adâncă prin copiii lor, zeii şi zeiţele din legendele Olimpului. Mama Gaia n-a murit încă, din dragostea ei pentru tot ce înseamnă copii, încă rezistă, încă-şi duce grijă şi ruga-n spate, stând de veghe asupra copiilor ei. Bărbatul ei, bătrân ca timpul, după cum însuşi legenda spune, a fost pedepsit de flăcăul său, şi aşa cum legenda spune, atât bărbatul Gaiei cât şi copilul lor, îşi duc pedeapsa fiecare, bărbatul disipat în timp, copilul blestemat de timp să reziste fără scop în viaţă.

Mama Gaia a lucrat pământul, a devenit însuşi pământul pentru câte veacuri l-a îngrijit şi câte bucurii a tras de pe urma pământului. Şi-a făcut universul propriu, un loc unde se retrăgea după fiecare trecere a timpului, îşi oblojea rănile de pe urma pământului, acest iatagan cu lamă ascuţită. Mereu îi aducea hrană şi mulţumire Gaiei, dar mereu, Gaia îşi lăsa câte un strop din suflet. Astăzi, pământul n-o mai ascultă, creşte şi descreşte fără ea. Dar nici Gaia, nu rămâne fără dorul de pământ. Aşteaptă să îi vină timpul, să sărute încet pământul, să devină una cu acesta. Îşi doreşte să fie iubită de pământ, aşa cum l-a iubit şi ea atâtea veacuri de-a rândul. Gaia având copii, i-a iubit ca orice mamă de copii, având copiii ei alţi copii, i-a iubit mai mult decât putea să îi iubească. Acum, când timpul o bate pe umăr să se oprească din iubit, Gaia iubeşte deja pe copilul provenit de la copiii copiilor ei. A treia generaţie de iubire neîntreruptă de Gaia. Şi fiecare generaţie o iubeşte, a iubit-o şi o va iubi pe Gaia.

Fără ea, nimic nu există. Nici scrieri, nici legende, nici mulţumiri, nici pământ lucrat, nici viitor luminos. De la ea se trag toate, cu ea se vor termina legendele fiecărui copil. Mereu Gaia stătea, în universul ei şi depăna amintiri. Pe ale ei, pe ale lor, pe ale fiecăruia, trecător sau călător prin universul ei. S-a îngrijit de toţi, cu trudă şi iubire, cu mâini lucrate şi asudând sub arşiţa pământului. Nu vei vedea pe chipul ei de mamă Gaia, supărare sau regret pentru câţi copii şi minuni de ale copiilor a avut. Şi-a trăit viaţa înconjurată de pământ şi de copii. Când firicelul de nisip se va scurge şi mama Gaia îşi va lăsa binecuvântarea copiilor ei, atunci, timpul pentru eroii din legende se va opri, pentru o scurtă vreme, să-şi aducă aminte că înainte de o viaţă glorioasă, a fost iubirea mamei Gaia. Scribul ce îşi scrie aceste legende îşi aduce aminte mereu de binecuvântările şi rugile de bine primite de la mama Gaia. Şi cât timp ele vor exista, scribul va avea pentru cine să scrie, va avea pentru cine să-şi aducă ofranda literară. Pentru mama Gaia, mama tuturor.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s