Aş vrea…


Aş vrea ca ceea ce scriu să fie doar gândurile mele şi în lume deja să se întâmple aceste lucruri sau să fiu destul de încuiat la minte să nu ştiu că se întâmplă în fiecare zi, la fiecare pas şi nu reuşesc să le văd duse la îndeplinire. Azi, m-am uitat la un debate, cine este în temă, debateul dintre Bill Nye şi Ken Ham. Nu m-am uitat la tot, din cele aproape 3 ore, am stat doar la prima oră şi jumătate. Nu m-am oprit din plictiseală, nu m-am oprit pentru că am văzut destul să îmi fac o părere ci pentru că nu voiam să fiu părtinitor cu unul din cei doi, respectiv să îi dau dreptate celui care privea spre viitor, îşi dorea argumente, era deschis dovezilor.

Pe scurt, pentru cine îşi doreşte, sub numele celor doi, voi pune un link să vedeţi dezbaterea, deşi este lungă, o să vă placă acest schimb foarte coerent de idei, cel puţin sunt argumentate părerile fiecăruia din cei doi partipanti. Ca idee totuşi, Bill Nye este partea ştiinţifică a dezbaterii şi el dorea să confirme sau să infirme dacă “adversarul” conversaţional a pus pe masă o teorie foarte bună. Ken Ham este partea religioasă, că nu vreau să subminez creştinii, musulmanii sau alte religii ale lumii. Era partea aproape de Dumnezeul lui. El venea pe masă cu o teorie prin care se aserta faptul că scrierile din Geneză sunt baza pentru a formula principii ştiinţifice sau pentru a le demonta pe cele existente. Şi toată dezbaterea, cel puţin cât m-am uitat eu din ea, s-a rotit în jurul Genezei, în jurul vârstei Pământului, în jurul creaţiei şi evoluţiei. Şi pentru un om dornic să vadă argumente şi contra-argumente, dovezi sprijinite de exemple, puncte de vedere pertinente în domeniul în care eşti specialist sau expert, această dezbatere s-a dorit a fi un punct de plecare pentru a înţelege dihotomia dintre ştiinţă şi religie. Deşi, cu accentul pe deşi, este faptul că domnul Ken Ham nu era un preot ci un om de ştiinţă, un fost profesor de liceu, de facultate, un om trecut prin rigorile ştiinţei. Aşa că dezbaterea nu ar fi fost părtinitoare exclusiv pe baza ştiinţei sau pe baza religiei. Ambii au fost, până în punctul în care am rezistat, au fost foarte corecţi în a oferi exemple, s-au folosit de argumentele celuilalt pentru a clădi o explicaţie coerentă în timpul alocat.

Ce am înţeles de acolo, şi nu mă refer la explicaţiile oferite, ci mai degrabă la esenţa fiecărui argument rezumat de către fiecare atunci când îşi expuneau punctele de vedere. Am înţeles că un om mergând pe ideea că scrierile biblice, extrapolând Cuvântul Lui Dumnezeu sunt adevărul suprem, va considera că acele scrieri sunt non-interpretative, unităţile de timp sunt cele literare, respectiv o zi creaţionistă este o zi de 24 de ore, vârsta planetei noastre este fix aceea calculată de la începutul creaţiei omului până în prezent. În esenţă, Pământul nostru are 6000 de ani, am fost creaţi, Universul a fost creat într-o zi din cele 7, animalele au evoluat exclusiv din cele 14000 de animale aflate pe arcă şi orice fosilă pe care au descoperit-o cercetătorii provenea de pe arcă, indiferent dacă acele fosile s-au găsit în Asia, Australia, Africa, America de Sud, de Nord, Europa sau Antarctica. Faptul că arca a poposit pe un vârf de munte din Turcia aproximativ 4000 de ani este complet irelevant în procesul ştiinţific numit arheologie şi datare cu carbon izotop 14.

Ce am înţeles este că un om, Bill Nye, deşi un reputat om de ştiinţă, persoană publică având apariţii televizate de dinainte să mă nasc eu, un om de la care generaţii întregi de copii din America au învăţat ce este aceea ştiinţă, a oferit un argument bazat exclusiv pe dorinţa de a fi contrazis dacă într-un fel sau altul, greşea prin ceea ce spunea. Argumentele lui, poveştile lui ştiinţifice, exemplele, sursele oferite mergeau pe premisa că ceea ce zice el este întărit de ştiinţa modernă, dar şi-ar dori ca cei care se contrazic în spuse cu aceste lucruri, să îi aducă dovezi. Nu să îl contrazică doar prin vorbe, nu să îi bage pe gură sau în cap doar adevăruri absolute, foarte interpretabile dintr-o carte care a fost tradusă şi “îngrijită” de către istorie în ultimii 2000 de ani. Să nu uităm că în circulaţie, este Biblia St. James pentru catolici, şi ea a fost “puricată” atunci când s-a hotărât să fie tipărită. Ceea ce se află acolo poate sta sub semnul dezbaterilor nesfârşite, în privinţa adevărului absolut de acolo sau a elementelor absente, scoase din uz pentru că erau eretice în momentul în care s-a hotărât editarea acele ediţii biblice. Pe lângă faptul că de la sursa iniţială până la ediţia actuală, există traduceri şi interpretări lingvistice variate, te duce să te gândeşti cât de absolută este scriitura din Vechiul Testament sau Noul Testament.

Aş vrea ca la final, să se continue aceste dezbateri. Şi nu pentru că oamenii care merg pe Cuvântul Lui Dumnezeu ad-literam se vor face de râs în faţa celor deschişi dialogului, nici pentru ca ştiinţa să demonstreze că are dreptate atunci când merge pe argumente şi explicaţii. Vreau ca dezbaterile să aibă loc pentru ca cei care sunt curioşi şi răbdători să le privească, să îşi dorească să afle mai mult, fie întrebându-i direct pe participanţii la dezbatere, fie prin studiu şi cercetare personală. Pe internet, în special în mediile în care sunt comunităţi de oameni liberi la discuţii echilibrate, acea dezbatere a însemnat înjosirea religiei şi preamărirea ştiinţei. Eu privesc mai degrabă dezbaterea ca un punct de plecare pentru foarte multe dezbateri în care să ni se prezinte o teorie, o ipoteză, un gând de la care fiecare din noi să începem să analizăm, să ne întrebăm dacă este adevărat sau nu. În fond, este posibil să greşesc, dar Dumnezeu îşi doreşte oameni deştepţi, oameni însetaţi după adevăr, oameni curioşi să cunoască secretele lumii. Şi nu poţi face asta dacă nu îţi deschizi mintea şi nu eşti dispus să accepţi că un singur adevăr nu poate sta în picioare după atâţia ani dacă omenirea găseşte şi alte faţete ale acelui adevăr. Evoluţia este creaţia oamenilor curioşi iar creaţia a evoluat de la oamenii creduli.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s