Ninsori înzăpezite


Cam aceasta ar fi tema de astăzi abordată în România. Implicit şi de unde sunt eu. Ce-i drept, la mine a început să ningă cu vreo două zile înaintea evenimentelor din jumătate de țară. Din moment ce era să îmi rup spatele alunecând pe gheaţă, vorbesc în cunoştinţă de cauză. Totuşi, astăzi pe orice canalizare de neştiri dădeai cu telecomanda, vedeai ecranul alb, nişte oameni cu o măciucă în mâna ţipând pe post că este cod portocaliu, caras auriu şi icre negre. Adică ninge, viscoleşte şi este zăpadă aşternută în cantităţi industriale. Măcar zăpada să aibă o industrie statornică în România, că foarte puţini mai reuşesc să îşi pună amprenta în ţară precum o face natura. Acţionând în sistem franciză, Mama Natură beneficiază de inundaţii după ploi torenţiale, inundaţii după ce ninge toată iarna, de secetă după ce nu plouă toată vara, cutremure zilnice, de completaţi voi cu alt fenomen meteo care este transformat în calamitate.

Textul se doreşte a fi o refulare satirico-ironică a modului cum iarna îşi bate joc de țara noastră. După ce toată luna decembrie nu a nins, după un Crăciun sec de zăpadă, plin de caltaboş, după un revelion sec de omăt, plin de şampanie şi alte băuturi cu grade, la o lună fix, pe ceas, calendaristic vorbind, iarna s-a gândit că ar fi bine să vedem şi noi zăpadă, ninsoare, respectiv omăt. Pentru unii dintre noi, acest lucru a venit ca o veste surprinzătoare. Pe lângă faptul că iarna nu ar trebui să fie zăpadă, primăvara nu ar trebui să fie ghiocei, vara nu ar trebui să fie caniculă, toamna nu ar trebui să fie Oktoberfest, ca în fiecare an, ne bucurăm când autorităţile au parte de emisiunea Andreei Marin. Surprize-surprize. Ca să citez textul zilei “autorităţile au fost surprinse”, pentru că a început să ningă atât de abrupt, brusc şi instant. Filosoful Bordea zicea că în decembrie sau ianuarie nu ar trebui să ningă, pentru că este la fel de surprinzător precum un politician cinstit. Mai mult, autorităţile s-au luat de mână, mai bine zis, s-au tamponat instinctiv cu alţi şoferi la fel de surprinşi de ideea că iarna conţine şi zăpadă. Multă şi foarte periculoasă atunci când mergi pe ideea că în ianuarie va fi caniculă.

În plan personal, această zi de sâmbătă a decurs destul de normal. Singura tresărire de geniu a fost gândul de a merge la Kaufland să iau ingrediente pentru o prăjitură. Mă aşteptam ca fulgii duioşi şi suavi de omăt pe care îi vedeam la geam să fie doar închipuirea mea pentru un viscol în toată regulă. Nu a fost să fie şi pe distanţa dintre casă şi Kaufland, aproximativ 900 de metri, urechile mele se gândeau la palmieri, nasul meu avea izvoare termale, ochelarii mei se simţeau periscopuri împrumutate şi bocancii mei păşeau la fel de graţios precum face elefantul balet. Din fericire, 900 de metri nu te transformă în țurțure ambulant şi nici nu vei da colţu’ precum alţii care se aventurează pe autostradă doar pentru că pot. Drumul înapoi spre casă a fost mai uşor doar datorită faptului că mă resemnasem cu gândul că o să fie bine. Atunci când mergi pe ideea că o să fie prost, măcar un pic mai bine să îţi meargă. Şi aşa a fost, prăjitura s-a produs pe sine, cu puţin ajutor din partea mea. Inspiraţia despre această zi cuprinsă de calamităţi hibernale şi-a făcut apariţia în acest text cu o uşoară tentă sarcastică. Este doar uşoară pentru că la tăţi ni-i greu în această perioadă ca să ieşim din casă, nu mai are rost să vă îngreunez şi eu viaţa.

La final de text şi zi albă, vă doresc să nu ieşiţi din casă doar dacă pierdeţi la poker pe porunci, doar dacă vi se termină băutura din pahar, doar dacă rămâneţi fără hârtie igienică, doar dacă trebuie să munciţi ca să vă plătiţi întreţinerea, doar dacă aveţi o întâlnire cu iubita şi nu suportă amânare. Şi în cazuri extreme, doar dacă vă este rău, sunteţi însărcinate, sunteţi cu spatele fracturat de la mers pe gheaţă sau intraţi în hipotermie curăţând zăpadă de pe balcon. Sub alte condiţii, să nu ieşiţi, că nu are rost, cei de la canalizările de neştiri au destule subiecte de acoperit şi mulţi kilometri de îndurat ca să dea bine pe sticlă. Altfel, cine credeţi că ar prelua legătura de la cei din studio, care stau la căldurică şi prezintă ceea ce ştim cu toţi. Ca în timpul iernii, există foarte mari şanse să fie şi zăpadă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s