Tâmp


Tragismul textului transcede timpurile în care trăim. Şi nu pentru că suntem generaţia păcătoasă a generaţiei care ne critică. În niciun caz nu suntem parameciul din regnul uman luaţi la rost de către amoebă sau de către un cimpanzeu cu dorinţe arzătoare de filosofie intransigentă. Tragicul constă în faptul că noi, tâmpii suntem trataţi ca nişte tineri. Ca şi cum, altă calitate nu ni s-ar potrivi pe lumea asta, aceea de a fi tânăr. Eu ca tâmp ce sunt, consider că tinereţea este o avuţie pe care o am doar cât mi se permite de către propria-mi tâmpenie. Totuşi, divaghez, nu este vorba despre mine şi în niciun caz nu este vorba despre tine. Tu cel care citeşti. Nu eşti nici tâmp şi nici tânăr. Nu posezi niciuna din calităţi şi spre ghinionul tău ai ambele defecte. Te desfăşori infatuos în faţa unui public prea copt de rigorile conservatorismului matur încât orice idee este avortată din faşă.

Asta până când vei realiza cine sunt stăpânii tăi şi cât de sclavagist este sistemul în care îţi duci veacul. Pentru că ai trăit un veac. Te-ai născut în secolul XX şi îţi duci marea parte din viaţă în secolul XXI. Ca o glumă ai crede că eşti şi milenar. Copilăria zace în mileniul II şi tinereţea se zbate în mileniul III. Dar nici asta nu contează când stai de vorbă cu un tâmp care este şi tânăr pe deasupra. Ca şi cum ai vrea să dresezi un morcov să fie altfel decât ar fi. Nu poţi pentru că nu există cale de întors. Tu ca tânăr sau ca tâmp ai de dus o luptă grea. Nu cu tine, pentru că vei pierde bătut de propria experienţă. Vei duce lupta pe fronturile bunului simţ. Viaţa pe care ţi-o oferi singur este un amalgam chimic îmbibat în acţiuni fizice şi lipsit de stări spirituale. De mental nu poate fi vorba. Incoerența şi lipsa de persuasiune personală duc la un talmeş-balmeş complet în viaţa ta. Tu îl accepţi din trei motive: eşti tâmp, eşti tânăr şi aşa ţi se zice de către civilizaţie. Cum o coloană vertebrală nu poate creşte la un parameci ca tine, nu poţi creşte în păreri şi fapte. Te afumă o ţigară, te îmbibă o sticlă de apă chioară cu tupeu. Tupeu să fii prost ca noaptea. Că mai ales noaptea te prosteşti. Ziua îţi refaci rănile de după război. Unul personal între tine şi bunul simţ şi pe care bunul simţ îl pierde prin neprezentare.

Totuşi, ai o şansă de scăpare, mică dar existentă prin exerciţii îndelungate. Una din scăpări ar fi să munceşti, să îţi laşi stăpânii ăia patroni spirituali pe post de părinţi să îşi adoarmă grijile liniştiţi. Ştiu că vrei la mama şi la tata, şi eu vreau. Dar am vrut destul pentru cât am trăit. Uneori trebuie să îi las în pace să realizeze că au un tânăr care nu este tâmp sau un tâmp care şi-a ascuţit mintea la ce îi oferă viaţa. Un mare nimic pe care trebuie să îl umpli cu toată experienţa ta. Acolo intră orice: vise deşarte ţinute până le găseşti un pahar pe jumătate gol, speranţe deocheate până le găseşti un voal de gânduri şi chiar o femeie care să te adoarmă din prostie şi să îţi trezească responsabilitatea de a fi om cu grija de următorul tâmp din viaţa ta. Cel pe care îl vei ocărî la fel cum ai fost ocărât. Pentru că aşa îţi duci viaţa, din tâmp în tâmp fără să realizezi că pauza dintre ocara ta şi ocara altora este minunea de a fi un om responsabil. Un adult mai puţin tâmp.

Reclame

5 gânduri despre „Tâmp

  1. ce viziune pesimista … aici se manifesta partea ta mai intunecata. sunt surprins ca o ai, nu prea am distins-o in holul de hotel. totusi din cate te cunosc pare artificial construit pesimismul. sper sa fie, altfel devine artificial construit optimismul

  2. Deci….sa inteleg k tu noaptea doar te prostesti….hmmm…interesant 😉

    ” o femeie care să îţi trezească responsabilitatea de a fi om cu grija de următorul tâmp…”

    Abia asta imi place,cand recunosti…:D

    1. Adică noaptea ești prostit de viciile tineretii nu te prostesti in sensul de prosteala inocenta ci mai degrabă prostie crasă

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s