Cutia Pandorei în mâinile lui Sisif


Înainte de toate, înainte ca timpul să îşi dea seama ce putere are, înainte ca zeii să facă sperjur cu rugile omenirii, înainte de început a fost Speranţa. Ciudată creatură, se naşte din firidele plăpânde ale omului. Înfulecă flămândă sufletele. Sunt aşa de puritane. Speranţa ca un virus necesar, creşte în tine, te omoară oferindu-ţi o alternativă la planitate. O legendă spune că Speranţa moare ultima. Minte, te amăgeşte, te îngână, vinde arginţii lui Iuda. Speranţa este curva pe care ţi-o doreşti. O plăteşti cu gânduri perfide să îţi stea în cap.

De fapt. În suflet. Capul de-ar avea Speranţă, s-ar face scrum. Cum să aduni raţional şi divin să îţi iasă coerenţă. Mai departe, dupa ce te suge de toată viaţa, se înmulţeşte. Şi ce ritual mai potrivit decât amăgirea omului când face rău. Speră să se îndrepte, hop şi creatura prinde puteri. Speră să fie mereu mai bine ca înainte, fără să ştie că un cioclu veghează pentru el.

După toate, timpul înţelege până la urmă ce păşeşte pe pământ. Rece şi calculată, urmăreşte omul. La fiecare pas, îl sâcâie să spere. Nu cumva omul să zică nu la imposibil, nu cumva omul să renunţe. Dumnezeu pentru ce l-a creat? Pentru ce îl ţine de atâţia ani? Îl iubeşte şi la rândul lui, speră, oricum ştie, dar speră că omul să se îndrepte. Însuşi Dumnezeu şi-a angajat Speranţă. Ordonă să fie dezlănţuită peste umanitate. Lucifer, e şi mai rece şi mai calculat, el are Speranţa ca stăpână. Îl ţine în lesă, îi oferă câte un os: un pacat şi o mândrie. Aşa pot fi sigur, eu, omul că am timp să îi dau bani Speranţei să îmi aducă plăceri zilnice. Cum iubirea te implineşte, şi Speranţa te umple de ceva inexplicabil.

Care este ideea? Tu, ai citit rândurile de până acum şi ai vrea să ştii ce treabă are Sisif prin scrierea asta. Aminte să îţi aduci de blestemul adus asupra lui Sisif de către zei. Urcă pe un munte cu toate greutăţile lumeşti adunate într-un bolovan. Şi prăvăleşte-te înapoi. Zeii nu vor ca umanitatea să-şi curme suferinţa. Pandora, daca îţi aduci aminte şi asta, a fost curioasă şi a adus ce simţim toţi, aproape toţi sau majoritatea în lume. Răul. În forme variate, în culori întunecate şi sub forme ciudate. A ajuns să fie rău că iubeşti. E crimă să vrei să fii amabil. Un furt odios când laşi o fată fără zâmbet şi cuvinte. Pandora a zis totuşi că nu e destul şi a ieşit la cină cu Sisif. I-a propus un contract avantajos. Din ei să răsară viitorul umanităţii. O greşeală a naturii macabră. Şi cum nu este destul, toţi avem, purtăm şi nu renunţăm. Speranţa, ca despre ea îmi bat literele pe ecran.

Şi cum, toate au fost legende, la fel şi scrierea asta este un mit. N-are nimic valid, nimic palpabil, nimic să fie tot. Îmi bat joc despre o stare de fapt. Poate să fie sentiment, un gând calculat fără o scuză validă. Ce-i drept, nici nu stăm să analizăm de ce sperăm. La ce bun, ne-am rupe de fâşia de pământ care ne asemuieşte cu zeii. Să n-avem un nod gordian. Sisif şi Prometeu ar fi mândri de noi. Am subjugat zeii. Pe Dumnezeu. Suntem un Lucifer curat. Ucidem orice fel de iubire şi prin Speranţă se înfiripă în noi divinitatea. Şi cum să stai să o explici, cum să stai să îi dai răspuns la ce este şi ce vrea din tine? Poate să te amăgească de când te naşti, până la urmă tot îţi aduce orgasmul aşteptat. Nu aşa face orice curvă? O plăteşti, cum ştii şi cât îţi cere şi te împlineşte.

Anunțuri

2 gânduri despre „Cutia Pandorei în mâinile lui Sisif

  1. Mmmm…Speranta…va sa zica…Speranta s-a nascut o data cu fiecare dintre noi,traieste prin noi si va muri odata cu fiecare suflet…Daca nu ar fi ea…macar ea…cum am mai putea trai?E firul de ata de care te agati cand dai de greu,e raza de soare care iti mangaie obrazul si-ti incalzeste lacrima,e visul neimplinit si implinit…Ea e „acolo” mereu…o data pe zi pe buzele noastre,si de zece ori pe zi in gandul nostru…Ne da putere de a merge mai departe,ne da curajul de a fi noi si de a trece peste mari si tari…ne da…SPERANTA…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s