În gura României presate…


Trăim în România, şi suntem furaţi tot timpul. Uite cum se “fură” o vorbă consacrată. Nu cu totul că aşa se face pe la noi. Doar cât să fie al nostru şi să nu se simtă că a dispărut cu totul. Cel mai bine se fură inteligent, pe faţă, dar departe de ochii lumii. Sunt rău şi zic că cei mai corupţi sunt politicienii. Poate sunt realist şi chiar zic adevărul. Ei pot să fie şi mai realişti şi să mă acuze de calomnie. Au dreptate. Chiar sunt rău şi declar că nivelul de corupţie din politica românească a ajuns să ne sufoce. Şi mă opresc aici.

Motivul? Unul foarte simplu, cea mai grea formă de corupţie, de depistat, de pedepsit sau de demonstrat este cea făcuta de către tot cetăţeanul de rând. Toţi am dat cel puţin o dată în viaţă şpagă domnului doctor să ne rezolve o fişă de analiză, la politie “o mică atenţie” să ne primim permisul cât mai repede şi nu să stăm după coada lor. Şi exemplele pot continua. Asta nu înseamnă că suntem corupţi, înseamna că suntem constrînşi să fim corupţi.

Dacă doctorii ar fi plătiţi ceva mai bine, nu ne-ar mai cere aceste mici cadouri financiare. Aşadar nici ei nu sunt corupţi ca şi ei sunt constrânşi ca şi noi să ceară în mod indirect aceste “peşcheşuri”. Ministerul le stabileste grila de salarizare, Guvernul stabileşte procentul acordat din PIB pentru medicină, învăţământ şi poliţie ca ultim exemplu. Dacă cei de sus vor să ia o porţie mai mare din “caşcaval” şi ce rămâne să fie împărţit chiar la limita bunului simţ, atunci ghinionul nostru.

Dar ce ar face ei dacă la rândul lor ar fi constrânşi să fie corupţi? Nimic. Nu sunt, nu se plâng de lipsa banilor sau de grija zilei de mâine. Motivul lipseşte, poate doar setea, nu sunt mânaţi de nevoie, ci de plăcerea -sadică- de a avea cât mai mult. Bunul simţ zice că oricât ai cheltui nu poţi termina milioanele de euro acumulate din acte de corupţie. Nu se poate dar ei măcar încearcă. Să ii ajute Dumnezeu cum ne ajută şi ei pe noi.

Reclame

3 gânduri despre „În gura României presate…

 1. bine punctat. nu doar da bine dar e si realitatea concreta, chiar daca nu toate aceste lucruri sunt justificate de dovezi certe. hotia va exista mereu lucru care nu o sa depinda niciodata de noi ci doar de conditia noastra umana mai mult de atat de nationalitatea romana. mai mult de atat suntem poporul care inainte sa invete sa munceasca a invatzat sa fure si sa minta. in aceeasi masura consider ca (virgula) coruptia tine in aceeasi masura si de noi ca invidivizi supusi presiunii. dispersati prin modurile noastre de viatza acceptam conditia „milogului” sau a hotului care sta la panda fara sa dorim o anumita schimbare care cred ca ar fi necesara in dreptul fiecarui cetatean roman. sper ca noua generatie sa decripeze noile mentalitati benefice pentru sistem si pentru popor. ce sper e Dumnezeu si romanii de maine !

 2. Constransi sa fie corupti?Poftim definitia cuvantului constrans:

  http://dexonline.ro/definitie/constrans

  Pe doctori nu-i sileste nimeni sa faca aceasta alegere.Nu le-a pus nimeni un pistol la tampla ca sa-i forteze sa ia mita.E pur si simplu alegerea lor.Fiindca bineinteles ca e mai usor sa iti bati joc de un bolnav sarac si sa te ocupi de altul care iti da bani.Doamne fereste sa-ti faci meseria sau sa respecti juramantul hippocratic.

  La fel e cu fiecare roman.In loc sa-si faca treaba el alege sa dea spaga respectiva.Fiindca e mai comod decat sa depuna o plangere sau sa dea in judecata sistemul respectiv.Si apoi scoate o scuza de genul ca e constrans.

  Nimeni nu e constrans sa faca nimic.E doar alegerea lui/ei.Si cat timp gasim scuze si dam in continuare spaga nu se va schimba absolut nimic in tara asta plina de cacati cu scuze.

 3. chestia cu doctorii mi se pare si mie discutabila. eu cred ca aici sunt vinovati cetatenii de rand, care nu inceteaza odata cu mita asta. Doctorii, la fel ca orice alti angajati sunt platiti pentru ceea ce fac( acum ca mai bine sau mai rau, asta e o alta discutie), deci nu ar trebui sa accepte extrabeneficii. Imi amintesc de atitudinea sfidatoare a doctoritei mele de familie care si-a afisat pe usa, fara a avea cabinet particular, preturi pentru scutiri medicale(si pentru alea cand erai intr-adevar bolnav!!). Mi-a trebuit la un moment dat una si am ramas f mirata cand mi-a cerut bani. Aveam nevoie de scutire, prin urmare am platit si mare mi-a fost mirarea sa vad ca si-a pus banii direct in portmoneu, fara nicio jena!!! As vrea sa vina ziua in care sa intelegem ca a da mita nu e o solutie si ca de la noi, de la oamenii simplii trebuie sa porneasca initiativa `stop spaga`. Numai ca, pe cealalta parte sunt destul de realista ca sa-mi dau seama ca daca viata unei persoane dragi e in pericol, nimeni nu se mai gandeste la bani si multi, printre care si eu, mi-as vinde si casa, daca e nevoie, pentru a-i asigura servicii medicale de calitate.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s